• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Süleyman Ceran: Balkanlarda bir çıban: Sırbistan

Süleyman Ceran: Balkanlarda bir çıban: Sırbistan
Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic’in yönetimindeki Sırbistan, önemli karar eşiklerinden, tehlikeli yamaçlardan, boyundan derin sulardan geçiyor.

Rusya’ya enerjiden savunmaya, Slavlıktan Ortodoksluğa derinden bağlanmış, hipnoz mesafesinde kalmış olan Sırbistan; bir yandan da milyarlarca dolarlık borçla Çin’e eklemlenmiş durumda. Diğer taraftan Avrupa Birliği ile arasını sıcak tutmak isteyen Sırbistan, 3 Ocak 2022 tarihinde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’u kapsayan Açık Balkan Girişimi antlaşmasıyla Batı’ya göz kırpıyor ama NATO’ya da mesafeli duruyor.

Büyük biraderlerle iyi geçinmeye çalışan Sırbistan, kendisine denk veya daha zayıf ülkelerle agresif ilişki kurmaya da devam ediyor. 3 sene Bosna ile savaşıp binlerce masumun kanına girmesine karşın 1998’de Kosova’ya saldıran Sırbistan, yediği NATO dayağına rağmen Balkanlar’da adeta bir çıban gibi yaşayıp, serseri mayın gibi hareket ediyor. Hiçbir Balkan ülkesi Sırbistan’a güvenmiyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası izlediği göreceli denge politikasına ara veren Sırbistan, hâmisi Putin’in yanında sessiz sedasız yer aldı. Savaşın hemen bitmesi beklenirken uzaması, Rusya’nın artan kayıpları ve dünyanın dikkatinin Kiev üzerinde toplanması üzerine Rusya, Sırbistan’a Balkanlar’ı karıştırarak dikkat çekme görevi verdi sanki. Geçtiğimiz hafta Hırvatlarla birlikte Bosna iç politikası karıştırılmış ve Boşnaklar ayaklanmıştı; süreç halen devam ediyor. Bosna’da yaşayan Sırp siyasetçi Dodik’in pimi çekilmiş bomba gibi Bosna siyaseti içinde gezinmesi de sadece fitilinin tutuşturulmasına bakıyor.

Bosna ile arasında gerilim yaşatan Sırbistan, bir yandan da Kosova ile sürtüşmeye devam ediyor. Sırp Cumhurbaşkanı Vucic, yaptığı açıklamada Kosova’nın bağımsız bir ülke olmadığını, uluslararası hukuka göre Sırbistan’ın bir parçası olduğunu söyleyebiliyor. Priştine hükümetinin yaptığı şey Kosova'da yaşayan Sırplar dâhil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olmayı zorunlu hale getirmek istemesiydi. Her hâkim devletin yapacağı basit bir adımdı bu. Kosova sınırına savaş uçaklarını, zırhlılarını taşıyan Sırbistan, öylesine tehditler yağdırdı ki, Priştine hükümeti kararı 1 ay ileriye öteledi. Süreç nihayete ermiş değil, bir ay sonra nelerin yaşanacağını da kestirmek zor. Kosova ile entegrasyon çalışmaları içinde olan Arnavutluk’un da yaşanan ve yaşanacak olan süreçlerden doğrudan etkileneceğini de not düşmek gerekli. Hırsından, kibrinden, “Büyük Sırbistan” hayalinden vazgeçmeyip tüm Balkanlar’ı ve kendini bu uğurda yakmaya meyyal bir Sırp devlet aklıyla karşı karşıyayız.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/balkanlarda-bir-ciban-sirbistan-543/

Bu haber toplam 435 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim