• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Taceddin Kutay: Kültürel hafızaya ikinci perdedir

Taceddin Kutay: Kültürel hafızaya ikinci perdedir

Burası bizimdir demek bir iddiadır. Bu iddiayı ispatlamak ise çeşitli suretlerle mümkündür. Bir bütün olarak ortaya çıkar ve "biz" ile kastettiğiniz kalabalığı sokarsınız iddianıza karşı duranların gözlerine; yahut oranın size ait olduğunu gösteren kültürel mirası gösterirsiniz ve dersiniz ki "bak burada bir tarih yatıyor burayı bizim kılan."

Maatteessüf fakat altını çizmeliyiz: "Biz"in sorunu büyük. Aynı duygu ile çarpmaz oldu kalplerimiz nicedir, öyle üç beş senelik bir kopuş değil bu. Yürekleri en son Kıbrıs Harbi'nde müşterek çarpan millet, çok değil bir iki sene sonra sokaklarda birbirine ateş eder hale geldi. Köşe başları tutuldu, suikastlar tertip edildi, meydanlarda yürüyüşleri, mitingleri ve hep yek diğerini telin eden nümayişleri gördük. Alevi'yi Sünni'ye, Kürt'ü Türk'e, Muhacir'i Anadolulu'ya düşman etmeye çalışan bir el var. Yolda görsek tanımayız ama bu elin olduğuna yemin edebiliriz. Hânis de olmayız üstelik. Yetmedi Fenerbahçe Galatasaray dedi gençler, birbirini bıçakladı. Fetö fitnesi, bölünmüşlüğü evlere kadar soktu. Nihayetinde bugün dönüp şöyle bir baktığımız vakit şöyle bir hakikatle karşılaşıyoruz: Evet hâlâ çok kuvvetli bir sosyal kapısı elimiz var fakat gençlerimizin çoğunu küresel çetelerin planlarına ikna olmuş görüyoruz. "Biz"den olmaktansa büyük insanlık ahalisinin bir parçası olmaya inanan gençler var dört bir yanda. Global değerleri bizim değerlerimize tercih ediyorlar yetmiyor bunun kavgasını da veriyorlar ve "biz" aşağılarken söyledikleri şey aslında son derece ironik. Alaturka ve demode buluyorlar bizi.

Her neyse bir başka jenerasyon gelir ve bu tıkanmışlık da açılır hiç şüphe yok. Fakat buranın bizim olduğumuza dair en kuvvetli delilimiz olan kültürel hafızamıza da kastetmiş durumda küreselci akıl. Anadolu'nun ve Trakya'nın kültürel hafızasını sürekli olarak dönüştürme ve buraların aslında Türklerden de eski bir Hellen yurdu olduğunu söyleme yarışına girmiş durumda. Müziğimizin yemeğimizin mimarimizin, arzu'da iftar ettiğimiz ne varsa onların aslında bize ait olmadığını, aksine Yunan'dan geldiğine ikna etmeye çalışan bir akıl bu.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/taceddin-kutay/kulturel-hafizaya-ikinci-perdedir/haber-1308325

Bu haber toplam 250 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim