Tadımlık Kitaplar-28 2023 Şubat

Tadımlık Kitaplar-28 2023 Şubat

Selamün aleyküm Sevgili Okur,

Tadımlık Kitaplar 28. sayısında. Şubat, yılın ikinci ayı… Uzun zaman karla buluşamayan ülkemizin dört bir yanına kar yağdığı bir ay… Böylece geleceği müjdeler. Soğuğun kendini hissettirdiği bir ay… Sümmani’nin, Dostoyevski’nin, Puşkin’in, Adile Sultan’ın, İmmanuel Kant’ın, Cenap Şahabettin’in, Andre Gide’in, Tezer Özlü’nün, Cem Sultan’ın, Tarık Buğra’nın, Şeyhülislam Yahya’nın ve  adını burada anamadığımız nice edip ve düşünürlerin ruhunu teslim ettiği bir ay… Edebiyatın, sanatın, düşüncenin ve bilimin hareketlendiği bir ay…

Şubat… Yılın en kısa ayı. Kısa olmasına rağmen hareketli aylardan biri. Uzun gecelerin gündüze evrildiği bir ay. Mübarek üç aylardan Recep ayının bir kısmı bu sene, şubata denk geldi. Köken itibarıyla Süryanice olan bu kelime Arapça, Farsça ve Türkçe’de yoğun bir kullanıma sahip. Kısa ve dinamik bir ay olan şubatta, bu yıl Rabbim bizlere güzellikler ve iyilikler ihsan eyler inşallah.

Yeni başlangıçlar, yeni okumalar ve yeni yolculuklar dileğiyle şubat ayında da okuma yolculuğuna çıkacak tüm dostlarımıza Rabbimden selamlar diliyorum. Herkese hayırlı ve uğurlu olsun bu ay.

 

1. ÇİNGENELER, Osman Cemal KAYGILI, roman, Can Yayınları, İstanbul (1939) 2019.

 

4 Ekim 1890’da İstanbul’da doğan yazar Osman Cemal Kaygılı, edebiyatımızda kendine özgü yeri olan bir yazarımızdır. Roman, öykü ve deneme türünde eserler veren yazar, gençlik yıllarından itibaren edebiyat çevrelerinde bulundu ve eserler verdi. Birçok süreli yayında yazıları yayımlandı. Bir Kış Gecesi adlı öykü kitabını 1923’te yayımlayan yazarın toplam on dokuz kitabı vardır. Çingeneler ilk defa 1939 yılında Etiman Kitabevi’nce yayımlanmış.

Çingeneler’i 2021’in Kasım’ında satın almışım.  1990’lı yıllarda okumuştum fakat yeniden okuma gereği duydum ve iyi ki okumuşum dedim kendime. Tekrar okuyunca bir topluluğun ihmal edilişinin veya dışlanışının hikâyesini görüyorsunuz romanda. Hüzünlenmemek mümkün değil. İnsanlar nerede, ne zaman ve hangi anneden dünyaya geleceğini belirleme imkânına sahip değil. Fakat nedense insanlık tarihi boyunca birileri bunu bir marifetmiş gibi anlatmaya devam etti, şimdi de anlatılmaya devam ediliyor. Hâlbuki iş, kişinin fıtratına uygun yaşayışında. Bunu başaranlara ne mutlu.

Devamı: https://www.insaniyet.net/tadimlik-kitaplar-28-2023-subat/

Bu haber toplam 140 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim