• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

​​Tarık Ziya Gücüm: Küreselleşme göç ve mülteciler sorunu (2)

​​Tarık Ziya Gücüm: Küreselleşme göç ve mülteciler sorunu (2)
Hayatın bütün alanlarını kuşatan, insan ve mekan ilişkilerinin yeniden kurulmasını gerektiren, sosyal ve kültürel boyutunu ekonomik ve hukuki boyutlarından daha fazla öne çıktığı bir sosyal olgudur göç.

Savaş, ekonomi, güvenlik sorunu, refah gibi değerlerin insanlar ve ülkeler arasındaki dengesiz dağılımı, bireysel ve kitlesel göç hareketlerinin sürekli bir biçimde devam etmesine neden olmaktadır.

Barış, demokrasi, insan hakları, fikir özgürlüğü, gelir dağılımı, ücretler vb. gibi insan hayatını kuşatan bütün alanlarda, yerel, ulusal veya uluslararası ölçekte adil bir paylaşım olmadığı sürece bu göçler devam edecek ve dünya ülkelerinin gündeminde göçler nedeniyle ortaya çıkan tehditler ve sosyal sorunlar hep var olacaktır.

Küreselleşmenin yarattığı istikrarsızlık ve mağduriyetler nedeniyle günümüzde yoğun ve endişe verici bir biçimde insani göçler yaşanmaktadır.

Temel iddiası dünyada sınırların ortadan kalkacağı ve herkesin istediği yere serbestçe gidebileceği ve yaşayabileceği miti üzerine kurulu olan küreselleşme politikasının iddia ettiği serbestlik meğerse sermeye, sermaye sahipleri ve mallar içindi. Çoğunluk ya da kitleler için sınırlar vardır, hem de bu sınırlar ironik biçimde önceki dönemlere göre giderek daha da yükseltilmektedir.

Göçler, ister ülke içine ister ülke dışına yapılsın, göç sürecine katılanların hayatlarında çok önemli ekonomik, sosyal ve psikolojik değişimler yaratmaktadır. Göçmenin kendisini ait hissettiği mekândan ayrılırken yanına aldığı bavulunda üç beş parça kişisel eşyadan ziyade, bütün hayat tecrübeleri, yaşam biçimleri ve hayalleri saklıdır.

Göçmenin sadece bedeni değil, göç tarihine kadar yaşadığı bütün manevi kültürel değerleri de göçe katılır.

Özellikle ülkeden ülkeye yapılan göçler, göçmen birey için yeni bir mekân, yeni insanlar, yeni toplumsal ilişkiler, yeni bir kültür, yeni bir dil, bazen de yeni bir din ile yüzleşmek demektir. Alışılan yaşam biçiminin ters yüz olması, beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılama güçlüğü, tehlikeli ve bulaşıcı hastalıklar, zorlu göç yolculuğunda aileden birinin kaybedilmesi gibi bir takım nedenler, göçmen çocukları ve gençlerinde büyük duygusal kırılmalara ve travmalara yol açabilmektedir.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/kuresellesme-goc-ve-multeciler-sorunu-2-8284/

Bu haber toplam 237 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim