• İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Tarkan Zengin: 15 Temmuz ruhunu diri tutmak

Tarkan Zengin: 15 Temmuz ruhunu diri tutmak
15 Temmuz gecesinden bugüne FETÖ çok büyük darbe almasına rağmen hala mücadele edilmesi gereken bir yapı olarak varlığını sürdürmektedir. Mücadelede rehavete kapılmak bugüne kadar yapılanların da heba olmasına neden olabilir.

15 Temmuz darbe girişiminin durdurulmasının üzerinden beş yıl geçti. Devletin kurumlarına sızmış Fetullahçı hainlerin başını çektiği bir işgal girişimi Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliği ve milletimizin cesareti sayesinde püskürtüldü. FETÖ'cü hainlerin karanlık bir gece başlattığı darbe girişimi milletimizin destansı mücadelesiyle aydınlık bir güne döndü. Millet olarak ağır bir bedel ödeyerek 251 şehit verdik. Ayrıca mücadele sırasında çeşitli yerlerinden yaralanan 2 bin 196 gazimiz var. Dünya tarihinde eşine az rastlanır bir mücadele ile milletimiz, darbecilere ve bundan sonra böyle bir girişimde bulunma niyetinde olanlara unutulmayacak bir ders verdi. Milletimizin kararlı duruşu ülkemizi işgalden kurtardığı gibi bir iç savaş tehlikesi de bertaraf edildi.

'Ev kira, vatan bizim'

15 Temmuz ruhu dediğimiz şey vatanı, bayrağı, ezanı, milleti karşılıksız sevmek ve bu değerler uğruna gözünü kırpmadan canını vermektir. 15 Temmuz ruhu, darbecilere karşı mücadele ederken "evimiz kira ama memleket bizim" demektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan o zor dönemde büyük liderlik göstererek, "Milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum, havalimanlarına davet ediyorum ve milletçe meydanlarda, havalimanında toplanalım ve o azınlık grup, tanklarıyla, toplarıyla gelsinler, ne yapacaklarsa orada yapsınlar" demişti. Milletimizin bu çağrıya uyarak "biz ölümüne" diyen bir liderin arkasında bir milletin "ölümüne" durmasıdır 15 Temmuz ruhu. 15 Temmuz ruhu, salaların kalplerde oluşturduğu inşirahtır. 15 Temmuz ruhu, korkunun kalplerden alınması, ölümün öldürülmesidir. Her kesimden insanla birlikte "millet olma şuurunu" yeniden hissetmektir. 15 Temmuz ruhu, abdestlerini alarak evlerinden çıkan milletin darbecilere karşı çıplak elleriyle büyük bir direniş göstermesidir. Vatan için can vermek, gazi olmaktır.

15 Temmuz ruhunu diri tutacak ve gelecek nesillere aktaracak eserler büyük önem taşıyor. 15 Temmuz ruhunu geleceğe taşıyacak olan en önemli faaliyetler eğitim, kültür ve sanat çalışmalarıdır. Kitap, dergi, bilimsel kongreler, konferanslar, raporlar, müzeler, sinema filmleri, besteler, belgeseller, tiyatro oyunları, şiirler ve hatıratlar gibi eserler 15 Temmuz mücadelesinin yurt içinde ve yurt dışında geniş kesimlere farklı yollarla anlatılmasına yardımcı olacaktır. Bu konuda nitelikli eserlerin sayısı her geçen gün artsa da 15 Temmuz gibi büyük bir kahramanlık mücadelesine yakışır sayıda eser ortaya konulduğunu düşünmüyorum. Gezi kalkışmasında, vandallıklar ve şiddet eylemlerine rağmen, oradan çok sayıda belgesel, araştırma, film, kitap, rapor ile Gezi'nin sosyolojisi ve psikolojisi gibi kavramlar çıkardılar. Tertemiz bir millet mücadelesi olan 15 Temmuz'dan çok daha fazla eser çıkarılmalıdır. Bu konuda yakın zamanda yayımlanan bazı nitelikli eserler ile 15 Temmuz Derneği'nin çeşitli kuruluşlarla birlikte yaptığı 15 Temmuz etkinlikleri 15 Temmuz'un ruhunu diri tutacak işlere örnek gösterilebilir.

'Asırlık Gece'

Nisan ayında Doç. Dr. Av. Hüseyin Aydın'ın kaleme aldığı önemli bir kitap yayınlandı. "Asırlık Gece: Belgeler ve Deliller Işığında 15 Temmuz Darbe Girişimi" adlı kitap hukukçu bir akademisyen titizliğiyle yazılmış. Dava süreçlerini de yakından takip eden Aydın, kitabın önsözünde "Bilgi sahibi olanların tarihe kayıt düşmek adına yaşadıklarını ve bildiklerini esere dönüştürmesinin, darbe girişiminin örgütsel faili FETÖ'nün hakikatı karartmaya yönelik planlı, sinsi ve sistematik çabaları karşısında zorunluluktur" sözleriyle kitabı yazmasının temel nedenini açıklıyor. Aydın, bu eseri yazma zorunluluğunun gerekçesini de benim de katıldığım şu ifadelerle açıklıyor: "Yıllar sonra daha önceki bir kısım tarihi olaylarda olduğu gibi failin mağdur, mağdurun fail olarak gösterildiği bir tarih yazımıyla karşılaşabiliriz." Dört yıllık bir çalışmanın eseri olan kitapta, dava dosyalarında yer alan bilgiler ve belgeler ışığında 15 Temmuz darbe girişimi anlatılmaya çalışılmış.

Gazeteci Kemal Gümüş'ün kaleme aldığı "Takiye-Kumpas-Tasfiye: FETÖ'nün Yol Haritası" kitabı da yakın zamanda yayımlanan önemli eserlerden biri. Araştırmacı gazeteci olan Kemal Gümüş, 'FETÖ militanlarının takiye ile nerelere ulaştıklarını, sosyal hayat ve bürokraside gerçekleştirdiği kumpaslar ile tasfiyeleri somut örnekleri ve belgeleriyle ele alıyor.' Gümüş, kitapta FETÖ'ye ilişkin önemli bir tanımla da getiriyor: "FETÖ, 'gizlilik', 'takiye' ve 'katı hiyerarşik disiplin' uygulayarak inşa edilen ve içinde barındığı toplumun dinî, millî ve kültürel kodlarını maske olarak kullanan, tüm değer yargılarını manipüle eden illegal bir yapılanmadır." Gümüş'ün eseri FETÖ'yü anlamak için okunması gereken yeni kitaplardan biri.

Devamı: https://m.star.com.tr/acik-gorus/15-temmuz-ruhunu-diri-tutmak-haber-1639859/

Bu haber toplam 318 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim