Her konuda özgürlükçü olduğunu söylerler. Ancak başörtüsü serbestisi, mesai saatlerinin Cuma namazına göre düzenlenmesi, başörtülü öğrencilerin eğitim hakkı ve benzeri konularda bir anda yasakçı olurlar. Yasakçı tutumlarına buldukları temel gerekçe ise "laikliğe aykırılık" kılıfı. Bu kesim son günlerde ise mesai saatlerinin cuma namazına göre ayarlanması meselesi üzerinden yine bir bardak suda fırtına koparmaya çalışıyor.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 4 Ağustos 2023 tarihinde cuma hutbesinde şunları söylüyor: "Çalışanlarımızın ve öğrenci kardeşlerimizin en önemli farz olan ibadetlerinden birisi olan cuma namazını eda edebilmelerine yardımcı olalım, imkan hazırlayalım, fırsat verelim. İşverenlerimiz için sesleniyorum, işyerlerimizdeki mesai saatlerini ve idarecilerimize sesleniyorum, okullarımızdaki ders programlarını cuma namazı kılmak isteyen öğrencilerimiz ve işçilerimiz için cuma namazının vaktine göre düzenleyelim." Ülkemizin çok önemli bir kesiminde makul olarak kabul gören bu çağrı, azınlıkta olan bir kesimde rahatsızlık oluşturdu. Normalde tartışma konusu bile olmayacak bu meseleye karşı olmak İslam karşıtlığı değil de nedir?
Cuma namazı için mesai düzenlemesi yapılması hususu yeni bir konu değil. Kamu görevlileri açısından önce fiili olarak, 2016 yılından itibaren de resmi olarak zaten uygulanıyor. Diyanet İşleri Başkanı, bu durumun öğrenciler ve işçiler için de mümkün mertebe kolaylaştırılması için bir çağrı yapıyor. Kaldı ki işçilerin çalıştığı çok sayıda işyerinde de namaz ve oruç gibi ibadetler nedeniyle kolaylık sağlanıyor ve örfi bazı uygulamalar yapılıyor.
Mesai saatlerinin cuma namazına göre ayarlanması hususu 2015 yılının Ağustos ayında Memur-Sen ile Hükümet arasında yapılan 3. Dönem Toplu Sözleşme'de yer alıyor. Toplu sözleşmenin 40. maddesinde "Cuma günleri öğle tatilinin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenlenmesine yönelik çalışma yapılacaktır" düzenlemesine yer verilmişti. Toplu sözleşmeyle düzenlenen bu husus daha sonra 8 Ocak 2016 tarihli Başbakanlık Genelgesi olarak yayınlanmıştı. Genelgede "Anayasa ve ilgili mevzuatla güvence altına alınan dini inanç hürriyetinin bir gereği olarak; cuma namazı saatinin mesai saatine denk gelmesi halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan isteyenlere mesai kaybına neden olmaksızın izin verilir." ifadelerine yer verilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.