• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

“Tüfeği Duvara Asmak Yok” Kitabı çıktı

“Tüfeği Duvara Asmak Yok” Kitabı çıktı

Şair, hikaye, deneme yazarı Arif Ay ile şair, gazeteci, yayımcı Ali Asker Barut’un yakın iki dost olarak kalplerinden geçenleri  birbirlerine yazdıkları beş yıldır süren mektuplar “Tüfeği Duvara Asmak Yok” adıyla Ebabil Yayınları arasından kitap olarak yayımlandı.

Günümüzde değerini yitiren mektuplaşmaya da vurgu yapılan eserin sunuş yazısında her iki yazarın ortak metninde şu ifadelere yer veriliyor:

“Ruhumuzu havalandırmaktır mektup yazmak bir bakıma; iç dökmektir. Hüznün bulut bulut kabardığı, sevincin yağmur gibi indiği mektuplar… Gözyaşı, hasret taşıyan, umut taşıyan, ak haberler, kara haberler taşıyan, ucu yanık mektuplar…

Günümüzde önemini yitirmesiyle birlikte hayatımızda da büyük bir boşluk bıraktı mektup. Özlemeyi, beklemeyi, heyecanı, vefayı, gurbeti, sılayı unutmaya başladık.

Mektuptan uzak oluşumuzun nedenleri arasında bilgisayardan, telefondan ziyade insan yapımızın değişmesi de vardır: İnsani değerlerden soyutlanmış, ruh derinliğini yitirmiş, içi çölleşmiş, nesneleşmiş, bencilleşmiş bir insan yığını hâline geldik.

Günümüzde önemini yitiren mektup, geçmişte haberleşme vasıtası oluşunun yanında bir edebi tür olarak da çok yönlü bir işleve sahipti.

Mektup, doğrudan bir edebi tür olmasa da yazarların, şairlerin mektuplarında kullandıkları edebi dilden dolayı edebi tür sayılmıştır.

Aşk mektupları, asker mektupları, diplomatik mektuplar, siyasi mektuplar şeklinde tasnif edilen bu yazışma türü, yazının bulunuşundan günümüze, uzun bir geçmişe sahiptir. İlk mektupları tabletlerden okuyoruz.

Nuri Pakdil’in “Her yere saçtığım tohumlar(ım)dır.” dediği mektubun, dünya edebiyatında da bizim edebiyatımızda da pek çok örneği vardır. Söz gelimi, bizim edebiyatımızda Nâzım Hikmet-Kemal Tahir, Ziya Osman Saba-Cahit Sıtkı Tarancı, Ataol Behramoğlu-İsmet Özel birbiriyle mektuplaşan ve ilk akla gelen şair ve yazarlardır.

Bu kitapta yer alan mektuplar üç yıllık bir zaman dilimini (2017-2020) kapsar. Biz de iki şair olarak şiirlerimizdeki ortak duygu ve duyuştan hareketle Şeyh Galip’in “Mektup yaz, alışkanlıkların tazelensin” sözünde karşılığını bulan dostluk, arkadaşlık, kardeşlik, akrabalık alışkanlıklarımızı tazeledik.

*

Okuyucunun eser hakkında bilgi edinmesi amacıyla hazırlanan arka kapakta da iki mektuba yer verilmiş:

"Sevgili kardeşim Ali Asker, Hacı Bayram Veli ve onun manevi dünyası ancak bu kadar güzel şiirleştirilebilinirdi. Bu şiiriniz, o unutulmaz Ankara buluşmamızın tüm gizemini ve gizini içinde taşıyan bir belge oldu benim için. Okudukça yenileniyor, tazeleniyor buluşmamız. Acının kuşları, turna kuşları dönüyor Almanya-Türkiye göğünde." Arif Ay

 *

"Frankfurt ile Ankara arasında gidip gelen bu mektuplar iki şairin birbirine iç dökmeleri, bir kardeş ile ağabeyin kendi aralarında dertleşmeleridir. Bir de biri de bir gün çıkar der ki, eh, keder ve gam ustası bir şair ile hüznün hazandan çırağı bir şairin birbirine ettikleri hayat, ülke ve şiir üzerine şikâyetleridir." Ali Asker Barut

*

“Tüfeği Duvara Asmak Yok” iki müellifin  içten, samimi duygu ve düşüncelerini mektuplaşarak paylaşmalarının yanı sıra, kültürden sanata, edebiyattan günlük hayatın zorluklarına hatta ülkemizin içinde bulunduğu sosyo- ekonomik meselelerin mektuplara konu olduğunu görüyoruz.

Bu türün meraklılarına tavsiye edebileceğimiz bir eser.

Tüfeği Duvara Asmak Yok / Ali Asker Barut, Arif Ay / Ebabil Yayıncılık / Yayın Tarihi: 17.03.2023 / Sayfa Sayısı: 174 / ISBN: 9786257470308

                                                                                                 Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 541 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim