• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Tunus'tan Yunanistan'a

Tunus'tan Yunanistan'a
Geçtiğimiz Pazar günü Tunus’ta bir darbe gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Kays Said, orduyu arkasına almak suretiyle Tunus Anayasasını çiğneyerek parlamentoyu lağvetti.

Arap ve Afrika siyasetinde gelmiş geçmiş en uzlaşmacı lider sayılan Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, yıllardır Tunus’ta milletin iradesini, demokratik kültür ve uzlaşmayı tesis etmek için çok çabaladı.

Doğrusu hiçbir demokratik ülkede sergilenmeyen barışçı, uzlaşmacı, paylaşımcı adımlar Tunus’ta atıldı. Seçimlerde Nahda tek başına iktidar olduğu halde muhalefetteki partilerle koalisyon kurarak geniş katılımlı kabine ile demokratik kültürü toplumun her kesimine yaymak istedi.

Ama olmadı.

Tunus askeri, Fransa ve BAE’nin de desteğini alarak Cumhurbaşkanı Said’i darbe yapmaya zorladı. İşin garip yönü, seçimlerde Cumhurbaşkanı Said, Nahda’nın desteğiyle %72 oy alarak seçilmişti.

Afrika ülkeleri arasında demokrasinin en çok yakıştığı ülkedir Tunus.

Yıllardır bu modeli deneyen, iyi sonuçlar alan ve kendisini Batı ile yakın gören bir ülkedir Tunus. Ama bu Tunus o Batı’nın çizmeleri altında inlemeye ve darbecilere boyun eğme yolunda.

Gerçi Raşid el-Gannuşi, darbe karşısında halka yaptığı çağrıda, “Faili kim olursa olsun darbeyi reddediyoruz ve Meclisin önünde bekliyoruz. Türkiye’den aldığımız ders bize şunu gösteriyor: Darbe gerçekleştirse sokağa çıkmamız lazım” diyerek darbeye direneceklerini ilan etti.

Doğrusu Tunus halkı darbeye karşı koyabilecek cesareti gösterebilecek mi, bilmiyoruz. Mısır darbesinde Sisi’nin bir gecede akıttığı kan akıllarda dururken Türkiye örneği Tunus’ta ne kadar tutabilir ki?

Şayet Tunus halkı bu darbeyi püskürtme erdemini gösterebilir ise hem Tunus hem de Kuzey Afrika, Mağrib darbe dönemini çölün kumlarına gömecektir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/tunustan-yunanistana-1783/

Bu haber toplam 232 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim