• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Türkçe yılında Türkçe Şûrası

Türkçe yılında Türkçe Şûrası
Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediği dilimizin dünü, bugünü ve yarınının konuşulacağı geniş katılımlı şûra 26-27 Kasım 2021 tarihinde toplanacak.

26-27 Kasımda Ankara’da Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde toplanacak Şûra’ya ağırlıklı olarak dilciler, edebiyatçılar ve felsefeciler katılıyor.

Yûnus Emre ve Türkçe Yılı dolayısıyla toplanacak Şûra’da birçok konu başlığı ile ilgili metinler görüşülecek, meseleler ortaya konulacak ve çözüm yolları tartışılacak.

Şûra’da ortaya konulacak çözüm yolları ile ilgili temel metin resmî kurumlara sunulacak ve kamuoyuna açıklanacak.

2021 Anadolu’da Türkçenin büyük edebî başlangıcını yapan Yûnus Emre’nin vefatının 700. Yılı dolayısıyla “Yûnus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edildi.

“Türkçe yılı”nda Türkçenin bugün içinde bulunduğu durumu tespit, değerlendirme, meseleleri ortaya koyma ve çözümleri için geniş çaplı istişareye ihtiyaç olduğu dikkate alınarak bir dil şûrası toplanmasına karar verildi. Bunun için konuyla ilgili kişilerin, kurum temsilcilerinin bir araya getirilmesi ve geniş bir danışma toplantı yapılması ilk adım olacaktır. Bu istişarelerden sonra “ne yapılmalı?” sorusunun cevabı mahiyetinde çözüm yollarını ihtiva eden bir metin hazırlanarak, başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere ilgili kurumları ulaştırılacak.

Daha önceleri yapılan “kurultay”ların danışma, istişare, müşavere değil, belli görüşlerin kabul ettirilmesine yönelik olduğu dikkate alınarak, yapılacak olan faaliyetin “Türkçe Şûrası” olarak adlandırılmasının uygun olacağı görüşü ağır bastı.

Türkiye Yazarlar Birliği, Türkiye Dil ve Edebiyat DerneğiAnkara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından 26-27 Kasım’da Ankara’da düzenlenecek olan Türkçe Şûrası, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nin youtube kanalından canlı olarak yayınlanacaktır.

Canlı yayın: https://www.youtube.com/channel/UCVV0heSLkr85AZLQ-PFBsdg

0001-002.jpg0002.jpg0003.jpg0004.jpg0005.jpg0006.jpg0007.jpg0008.jpg

Bu haber toplam 6028 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim