• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı Doğan: Okuma alışkanlığı evde başlar

Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı Doğan: Okuma alışkanlığı evde başlar
UNESCO verilerine göre Türkiye'nin kitap okuma oranında 86. sırada bulunmasını değerlendiren Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, okumanın önemine değindi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada yer alıyor. TÜİK'e göre ise Türkiye'de kitap, ihtiyaç listesinin 235'inci sırasında yer alıyor. Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1,3 dolarken Türkiye'de çeyrek dolar.
 
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) geçen yıl yayınladığı verilere göre, Türkiye'de kişi başına kitap okumaya ayırılan süre günde yalnızca bir dakika. Buna karşın, televizyon izlemeye 6 saat, internete 3 saat harcanıyor.
 
Kitap okuma oranlarında dünyada 86'ncı sırada olduğumuzu İLKHA muhabirine değerlendiren Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, okuma alışkanlığı nasıl kazanılır ve neyin okunmasının gerektiğini anlattı.
"Hep sanıyorduk ki tahsil seviyesi yükselince kitap okuma oranları da yükselecek"
 
Doğan, "Türkiye'de okuma alışkanlığıyla ilgili daha öncede yapılan çeşitli anket ve çalışmalar var. Bunlar gösteriyor ki Türkiye'de okur yazarlık oranı sürekli artıyor. Son yıllarda okur yazarlık oranı neredeyse yüzde 100'e ulaştı. Diplomalı okur yazarlarımız çok hatta bu yavaş yavaş ilköğretimden ortaöğretime, liseye ve yükseköğretime doğru kayıyor. Hep sanıyorduk ki tahsil seviyesi yükselince kitap okuma oranları da yükselecek. Ne yazık ki ciddi bir gelişme görünmüyor. Çok çeşitli kitaplar basılıyor. 60 bin üzerinde kitap basılıyor. Bunların telif tercüme fark etmez kitap kitaptır. Bunların okunduğuna dair ciddi bir veri elimizde yok. Maalesef okur yazarlık oranımız çok düşük ve okuma yazma alışkanlığı konusunda da başarısızız." dedi.  
Bu haber toplam 1232 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim