• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

“Türkiye’nin Ruhu İslâm” kitabı çıktı

“Türkiye’nin Ruhu İslâm” kitabı çıktı
Araştırmacı, yazar Ercan Yıldırım’ın uzun zamandır üzerinde çalıştığı “Türkiye’nin Ruhu İslâm” kitabı Varoluş Yayınları arasından çıktı.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2016 yılında gerçekleştirdiği  "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” değerlendirmesinde   “Neoliberal İslamcılık” eseriyle “fikir” dalında ödüle layık görülen Ercan Yıldırım 2022 yılında ikinci eserini okuyucuları ile buluşturdu.

Ekim ayında çıkan ve edebiyat dünyasında büyük ilgi gören “İmparatorluk’tan Ulus Devlet’e İslâmcılık”  eserinden hemen sonra Yıldırım şimdi de “Türkiye’nin Ruhu İslâm” kitabını çıkardı.

274 sayfadan oluşan eser “Yeni Baskıya Önsöz: Türkiye’nin Nomosu İslâm,” Önsöz” ve “Giriş” metinleri ile başlayıp Anadolu’nun İslâmlaşması, Vatan ve Millet başlıkları altında üç bölümden oluşuyor.

Ön sözde Ercan Yıldırım kitabın içeriğine ilişkin şu bilgileri veriyor:

“Bu kitap bir taraftır. Müslümanların kurduğu, gayrimüslimlerden cizye alan bir sistemden, cizye verenlerden sistem devşirmeye geçişin ızdırabını duyduğu için yazılmıştır. Türkiye kendisine bir gelecek arıyorsa bu mutlaka İslâmî bir dönüşüm ile olacaktır. Yürürlükteki İslâm algısı ve millet yapısıyla ülkemizin önüne parlak ufuklar açılmıyor, açılmaz. Tarihe müracaat etmeden kurgulanan her sistem, yaşanan her gündelik hayat, dünyadaki işleyişin lehine olacaktır. Bu kitabın Türkiye’nin geleceğine ilişkin söyleyeceği şeyler, geçmişindeki dinamikleri hatırlatmaktır.”

Anadolu’nun İslâmlaşması ile birlikte yeni bir vatan ve millet meydana getirilmiştir. Anadolu’nun İslâmlaşmasını bitmiş bir süreç kabul edersek tarihi dondurmuş oluruz. Bu süreç, uygulanan usuller, tarihte kalmamıştır. Tarih kendini yeni şartlar altında dayatır. Anadolu’nun İslâmlaşması esnasındaki ruh, Türkiye’nin üzerinden silinmiş değildir. Kendini yeniden düzenleyerek, zamanın akışında etkinliğini gösterecektir.”

Birinci bölüm olan Anadolu’nun İslâmlaşması, yedi alt bölümden oluşmaktadır. Türkleri oluşturan soy yapılarının Anadolu’ya gelme sebepleri, İslâm ile bağlantıları burada açıklandı. Türklerin dünyaya yeni bir söz söylerken kullandıkları metod, yani gaza üzerinde durularak, gaza ile ilgili yaklaşımlar ele alındı. Anadolu’nun İslâmlaşması sürecinin İslâm dünyası da dahil olmak üzere siyasî ve dinî birlikteliği sağladığı belirtilerek bu aşamada tasavvufun etkisi incelendi. İbn-i Arabi, Mevlana ve Yunus Emre’nin söylemleri genel olarak değerlendirildikten sonra farklı bir Yunus portresi çizilmeye çalışıldı. Eğitimden, sağlığa, iktisadî kurumlardan idarî sisteme kadar Anadolu’da kurulan yapının üzerinde durulduktan sonra İslâm ile Batı’nın arasındaki ayrımlar ve Haçlı Seferleri ile bu bölüm sona erdirildi.”

İkinci bölümde vatan kavramının bizim geleneğimizdeki algısı ve  modernite ile ortaya çıkmış vatan kavramı, imparatorluğun yıkılıp Türkiye’nin kurulması aşamasındaki algıları ele alındı.”

Üçüncü bölüm millet kavramını açıklamaya yöneliktir. Irk, boy, etnisite gibi daha çok biyolojik tanımlamalara kısaca değinildikten sonra milletin vasıfları nesep bağlarından ayrılan yönleri, Anadolu’daki millet yapısının özellikleri, Osmanlı’daki millet anlayışı ve ulus kavramı işlendi.”

***

 “Türkiye’nin Ruhu İslâm”ın arka kapak yazısı:

“İmparatorluğun son döneminde, Avrupa’daki ulusçuluk akımlarının da etkisiyle İslâmsız Türklük çabaları yoğunluk kazandı. Alman milliyetçiliğinin ve Rus havzasındaki Türklerin  tesiriyle İslâm’ın içeriğini belirlediği millet kavramı yerine ırka… Anadolu merkezli yerine Orta Asya’ya dayalı Türk ulusu fikri aşılandı. Bu hareket öteki Müslümanlara da sirayet ederek Müslüman tebaanın İmparatorluk’tan ayrılmalarına neden oldu.

Uluslar çağında, Cumhuriyet elitinin de yönlendirmesiyle İslâm ile Türk’ün arası açıldı. Laik-seküler zihniyet, Orta Asya mitolojileriyle birleştirilerek 1071 sonrasında Batı medeniyeti ve kapitalist dünya sistemini engelleyen, Anadolu’da kurduğumuz İslâmi düzeni bize yabancılaştırdı.

Ercan Yıldırım Türkiye’nin Ruhu İslâm kitabında bize dayatılan bu köksüzleşme, yabancılaşma, İslâmsız Türklük karşısında Türkler’in Anadolu’ya geçme nedenlerini, bozkır kavimlerinin İslâm’ı kabulüyle millet haline gelişini, Türk adını alışını, Anadolu’yu İslâmlaştırıp Batı dışı bir dünya kurma sürecini, Malazgirt Zaferi’nin manasını, tasavvufun etkisini, Haçlı Savaşlarını, gazanın fonksiyonunu, İslâm merkezli Türk Düzeni’ni…

Vatan, Millet, Türk kavramlarının tarihi seyrini, kazandığı yeni anlamları, modern yaklaşımlarla aradaki farkları zengin bir kaynakçayla, Paul Wittek’ten, Gibbons, Lowry, Mükrimin Halil Yinalcık, Osman Turan gibi isimlerin tezlerini de dikkate alarak anlatıyor.”

Türkiye’nin Ruhu İslâm/ Ercan Yıldırım / Yayın Tarihi:13.12.2022 / Sayfa Sayısı: 274 / ISBN: 9786057196910

 

Ercan Yıldırım’ın diğer eserleri:  

İmparatorluk’tan Ulus Devlet’e İslâmcılık (Varoluş Yayınları-2022)

Dünya Sisteminin Doğası (Ketebe Yayınları–2020)

Ülkesini Arayan Gelecek (Pınar Yayınları–2019)

Kültür Cephesinden Kültür Savaşlarına Türkiye’nin Yeni Kültürü

(Pınar Yayınları–2018; Eskader 2018 Düşünce Ödülü)

Cendere-Gezi’den 16 Nisan’a, Düşünceden Siyasete (Pınar Yayınları–2017)

İslamcılığın İki Kurucusu (Pınar Yayınları–2016)

Neoliberal İslamcılık (Pınar Yayınları–2016; Türkiye Yazarlar Birliği

2016 Fikir Ödülü)

Zamanın Ruhuna Karşı (Profil Yayınları-2014)

Anadolu’da İslam Ruhu (Dergâh Yayınları-2014)

Türk Düşüncesinde İslam (Hece Yayınları-2013)

Edebiyatta Türkün Düşüncesi (Elips Yayınları-2012)

Modern Türkün Hikâyesi (Elips Yayınları-2011)

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 309 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim