• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

TYB ile Azerbaycan Devlet Tercüme Merkezi arasında İşbirliği anlaşması imzalandı

TYB ile Azerbaycan Devlet Tercüme Merkezi arasında İşbirliği anlaşması imzalandı
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan ile Azerbaycan Devlet Tercüme Merkezi Genel Başkanı Afak Mesut, edebi ve kültürel ilişkiler kapsamında işbirliğinin güçlenmesi için protokol imzaladılar.

Edebi, kültürel, haber, çeviri, kitap  ve yayımcılık alanlarında uzun süreli ve kapsamlı işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla yapılan  protokole göre; taraflar karşılıklı olarak edebiyatlarımızın tanıtımına yönelik birlikte projeler hazırlayacaklar.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan Azerbaycan  Devlet Tercüme Merkezi ile yapılan işbirliği anlaşmasının Türkiye edebiyat örneklerinin Azerbaycan diline, Azerbaycan edebiyat örneklerinin de Türkçeye aktarılarak geniş okuyucu kitlelerine ulaştırılmasının yanında iki kardeş ülkenin edebiyat ve sanat alanında birbirlerini daha yakından tanıyacaklarını söyledi.

Ayrıca; Edebiyat örneklerinin basımı, internet sitesinde, portal ve gazetelerde veya kitap olarak yayımlanması; edebiyatların tanıtımına yönelik toplantı, konferans ve diğer etkinliklerin gerçekleştirilmesinin de Türk Dünyasında örnek bir dayanışma sağlayacağını ifade eden Başkan Arıcan “Geçen yüzyıldan kalan aramızdaki kopukluğun yeniden tesisinde kültürel ve sanatsal faaliyetler ve yayınlarla bu açığın giderilmesine büyük katkılar yapacağına inanıyorum. dedi.

Başkan Arıcan Azerbaycan ile yapılan bu anlaşmanın Türkistan  Devletleriyle de yapılamasının  ihtiyaç olduğuna değinerek, Karabağ zaferiyle de yeni yapılacak yollar ile doğrudan coğrafya iletişimi sağlanacağını ifade ederek,Türk Dünyası olarak  medeniyet birliğimizin yeniden güçlendirilerek genişletilmesinin temeli kültür ve sanat olduğunu dile getirdi.

 Prof. Dr.Musa Kazım Arıcan Azerbaycan  Devlet Tercüme Merkezi vardığımız işbirliği anlaşması ayrıca devletler arasında ortak benzeri kültürel ve sanatsal  yakınlaşmanın ortak ticari, siyasi ve diğer alanlarda işbirliği yapılmasını kolaylaştıracağını söyledi.

İletişim araçlarının çeşitliliği ve çoğalmasının bu yakınlaşmaya katkı sağlayacağını ifade eden Başkan  Arıcan, Türk Dünyasının “Dilde, Fikirde ve İşte Birlik”  idealinin Anadolu Türk Kültürü sanatı, dili ve edebiyatının  Balkanlar, Kafkaslar ve Türkistan coğrafyasıyla birlikte büyük bir medeniyetin yeniden kurulmasından ümitli olduğunu belirtti.

 Dil,edebiyat,kültür ve sanatın müzik ve  sinema gibi temeli edebiyata dayanan sanatlarımızla da ortak işbirliğinin geliştirilmesinin önemine değinen Arıcan, “Tarih şuurunun yerleşip kökleşmesinde de dil, edebiyat, kültür ve  sanata ve sanatçılarımıza büyük görevler düştüğünü ve Azerbaycan  Devlet Tercüme Merkezi ile vardığımız işbirliği anlaşmasının hayırlı olmasını dileklerini ifade etti.Türk Dünyasında Ortak Tarih kitabının okutulmasının yanında dil ve edebiyat alanında da ortak kitapların okutulmasına da büyük ihtiyaç var diyen Arıcan bu alanda da TYB olarak her türlü katkıyı yapmaya hazırız.”

Bu haber toplam 685 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim