• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

“Arapça‘ya felsefe dili olma özelliğini Farabi kazandırdı”

“Arapça‘ya felsefe dili olma özelliğini Farabi kazandırdı”
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Konya Şubesinin düzenlediği “Şehre Sözümüz Var” programına katılarak “Farabi” konusunda bilgiler verdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkıları ile gerçekleştirilen kültür, sanat ve edebiyat söyleşilerinin 26.09.2020 tarihindeki konuğu  Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan oldu.

Zafer Karakuş’un yönetiminde saat 14.00’te başlayan ve şubenin sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanan söyleşide konuşan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan “1150.Doğum Gününde İslâm Medeniyetinde Farabî”yi anlattı.

Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan “Ebû Nasr Muhammed bin Muhammed bin Tarhan bin Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî ya da Batı′da bilinen adıyla Alpharabius 872’de Kazakistan’ın Fârâb beldesinde doğup,- 950/951, Şam’da vefat etmiştir. “dedi.

 8. ve 13. yüzyıllar arasındaki İslam'ın Altın Çağı'nda yaşamış ünlü filozof ve bilim adamı Farabi'nin hayatı hakkında çok az bilgi sahibi olduğumuzu, Bağdat, Halep ve Mısır'da bulunduğu, hayatının önemli bir kısmında Halep'te geçirdiğini ” belirten Prof. Dr. Arıcan  sözlerini şöyle sürdürdü: “Farabi Aristo'nun temel eserlerinin birçoğunu Arapçaya yeniden çevirmiş, bu eserlerin daha iyi anlaşılabilmesini sağlayan şerhler yazmıştır. Bu yanıyla hem İslam dünyasında antik felsefenin anlaşılmasını sağlamış, hem de Arapçanın bir felsefe dili haline gelmesine büyük bir katkı yapmıştır”

Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan Farabi’nin Muallim-i Sani ismi ile anılmasında Kadim düşünce geleneğine katkıları üzerinde durarak eserleri ile ilgili bilgiler aktardı. Özellikle Medinetü'l-Fazıla (Erdemli Toplumun İlkeleri Üstüne Kitap) isimli eserinde ilimlerin sınıflandırılmasını “Dil, Mantık, Talimi ilimler, Metafizik ve Medeni ilimler “diye tasnif edişi üzerinde durdu ve İslam düşünce tarihinin temel problemlerine değindi. Farabi’nin Batı düşüncesine katkıları ile ilgili özellikle Rönesans’tan aydınlanmacı feylesoflara kadar Muallim-i Sânî ifadesine uygun bir filozof olarak öne çıktığını, Spinoza’dan Hegel’e batılı düşünürlerin kendisinden faydalandıklarını dile getirdi.

Konuşmasının son bölümünde “Farabi merkezli bir İslâm düşüncesi günümüz insanlarının sorunlarının çözümüne katkı sağlayabilir mi?” sorusuna ise Prof. Dr. Arıcan, “Bugün insanlığın Farabi’nin ortaya koyduğu faziletleri referans alarak birçok probleme çözüm getirilebileceğine” vurgu yaparak konuşmasını tamamladı.

Bu haber toplam 959 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim