• İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

TYB yönetimi gençlerle bir araya geldi

TYB yönetimi gençlerle bir araya geldi
Türkiye Yazarlar Birliği yönetimi gençlerle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

18.06.2022 tarihinde TYB genç Kahvede gerçekleşen programa, TYB Kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Enes Kala, Mali Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tuğrul, yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Münire Kevser Baş ve Mahmut Erdemir katıldı.

Okumaya yazmaya meraklı, sanatın farklı alanlarına ilgi duyan gençlerin büyük ilgi gösterdikleri tanışma programında bir konuşma yapan D. Mehmet Doğan: “Türkiye Yazarlar Birliği’ni 1978 yılında kurduk. Benden sonra seçilen arkadaşlarım bu anlamda TYB’nin sürekliliğini geliştirdiler. Musa Kazım Arıcan hocamız da başkanlığa geçtikten sonra, gençleri TYB’nin bünyesinde faaliyet göstermeleri için çalışmalar başlattı.” dedi.

Üniversite öğrencilerinin en yüksek eğitimi gördüklerini ancak hayatın bu eğitimin dışında akmaya devam ettiğini belirten Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte edebiyatta böyledir. Elbette edebiyatın teorisi kısmını bilmeniz gerekir. Bu bilmek edebiyat yapmakla ilgili bir şey değil. Ben edebiyat fakültesinde okumadım ama edebiyat fakültesi hocalarından Prof. Dr. Mehmet Kaplan ve Prof. Dr. Orhan Okay başta olmak üzere hocalarla birlikte oldum, eserlerini okudum. Gerçekten edebiyat önemli, ortaya eser çıkarmak önemli, adeta insanlığın devamına hizmet etmek gibi bir şeydir.”

 Konuşmasında her yıl 50-60 bin kitap yayınlandığını ancak yeteri kadar okunmadığını, çölde akan su gibi bu yayınların kaybolup gittiğinin altını çizen Doğan,  kitaba olan ilginin gündemde tutulması için ister basılı isterse elektronik olsun kitap yayıncılığın önemli olduğunu söyledi.

 Kültür, sanat, edebiyat alanlarında gençler de dahil faaliyet yapmak isteyenlere TYB’nin kapısının herkese açık olduğunu belirten D. Mehmet Doğan, üniversitede öğretilen teori bilgilerinin bu tür sivil toplum kuruluşlarında pratiğinin de yapılmasıyla bilgilerin pekiştiğini ve konuyla ilgili önemli deneyim kazanıldığını söyledi.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, gençlere TYB’nin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

TYB çatısı altında ilim, kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini gerçekleştirmek, amacıyla TYB Gençlik Birimi’nin 2016 yılında  kurulduğunu söyleyen Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“TYB güçlenerek büyüyen bir kurum, bizde gençliğimizde Türkiye Yazarlar Birliği’ne yolu düşen insanlardık. Ben 1989’lardan itibaren Ankara’dayım. Tabi Mehmet Doğan abiyi biliriz, zaman zaman dinlerdik. Ama o öğrenci ürkekliğiyle bizler konuşmaları dinler, kitaplarını okur giderdik. Ama, bir gün yolumuzun kesişeceğini, bir gün birlikte çalışacağımızı o günlerde ne hayal ederdik ne düşünürdük. Aslında, TYB’nin güzelliği bu, yani bir gün bu kuruma böyle dinleyici olarak gelenler bir zaman sonra kendisini buranın çok önemli bir parçası olarak bulabiliyor. Mustafa Çiftçi’nin öyle bir konuşması var. Çiftçi Ankara’ya ilk geldiğinde Mehmet Doğan abiyi dinlediğini, yazma konusunda kendisinden tavsiye istediğini söylüyor. Mehmet abi de ona, “yaz, sürekli yaz, günlük tut; yaz” dediğini aktarıyor.”

Konuşmasında sivil toplum kuruluşlarının önemine değinen Genel Başkan Arıcan, “Arkadaşlar elbette her ülkenin böyle, temellerini oluşturan kurumları vardır. Devleti ayakta tutan kurum ve kuruluşları var, bir de görünmeyen, aslında devletin toplumun, milletin kılcal damarı diyebileceğimiz çok güçlü kurumları da var, olmalıdır da. TYB, ülkemizin kültür, fikir, sanat hayatının görünmeyen, geri plandaki gönüllülük esaslı tamamen kamu yararı gözeterek çalışa bir sivil toplum kuruluşudur. Burası, milletin yeri, herkesin yeri ve hiçbir dil, inanç, siyasi ayrım olmaz. Her arkadaşın kendi özel fikirleri hayat felsefesi, dünya görüşü kendisine aittir, saygı duyarız. Buranın yürüyüş yolu kültürdür, edebiyattır, fikirdir, sanattır. Ortak paydamız, ortaya koyduğumuz düşünce ve eserlerdir. TYB, Türkiye’de birçok ilke imza atan bir yer. Yazar okulu Türkiye’de ilk kez burada başladı. “Türkiye’yi ve dünyası doğru okuyup doğru yazmak için” sloganı ile başlayan “Yazarlığa Hazırlama Seminerleri” yılarca devam etti. Salgın nedeniyle ara verdiğimiz yazar okulu yeniden başlayacak. TYB bir kültür ve edebiyat ocağı. Bugün kendi mecrasında giden kendi mahvilini oluşturan, kendi ekolünü ve okulunu kuran arkadaşlarımız yolu da hep buradan geçmiştir. Ayrıca, ülkemizdeki gerçekten çok önemli yazarların birçoğu ödüllerini buradan almıştır. ” diye konuştu.

Doç. Dr. Muhammed Enes Kala da yaptığı konuşma da şu ifadeler yer verdi: “Türkiye Yazarlar Birliği çatısı altında gençlerle birlikte olmak bizi çok mutlu ediyor. TYB öyle bir kurum ki hem tarihe şahit oluyor hem tarih yazıyor hem de tarih yapıyor. Bu üçünü birlikte ayakları sağlam yere basarak ve savrulmadan gerçekleştirebilen az sayıdaki sivil toplum kurumlarından birisi TYB. Bu çatı altında birlikte iş yapmak da çok kıymetli. Mehmet Doğan hocamızın nezaretinde şekillenen Musa Kazım Arıcan hocamızın mihmandarlığında yürüyen, tarihi bir kurumun çatısı altında dertlerimizi ortaklaştırmak ve dertleri teklife dönüştürmeyi çok önemsiyoruz. Çok kıymetli faaliyetler hayata geçirildi. Bunlar çok önemli. Birbirimizi fikri olarak karşılıklı besleyeceğimiz bu yolda birlikte yürümenin kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu toplantının berekete ve hayra vesile  olmasını diliyorum.”

TYB yöneticilerinin gençlerle bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda, Genç TYB’nin bundan sonra yapacağı kültür, sanat faaliyetlerinin neler olacağına dair fikirler de değerlendirildi.

Programın sonunda öğrencilerden İlayda Yıldırım Ney üfledi. Toplantı, toplu hatıra fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Mahmut Erdemir

0d62fb75-eae1-430a-a76a-a4879e903c2f.jpg731f4ee8-be38-4234-99e1-63e5776c201c.jpgda9a61da-edf1-4d92-8827-34d504d99aab.jpg

Bu haber toplam 625 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim