• İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

TYB’de ayın kitabı: Neoliberal İslâmcılık

TYB’de ayın kitabı: Neoliberal İslâmcılık
TYB’de yeni başlayan ayın kitabı programının ilk konuğu Ercan Yıldırım’dı.

22 Mart Salı akşamı ilki gerçekleştirilen Ömer Ünlü’nün hazırladığı ayın kitabı programının konuğu “Neoliberal İslâmcılık” isimli kitabıyla yazar Ercan Yıldırım’dı. Program, Ercan Yıldırım’ın Neoliberalizm’le neyin kastedildiğinin ve nasıl bir tarihî birikimle günümüze ulaştığının hikâyesini anlatmasıyla başladı.

Yazara yöneltilen sorularla şekillenen programda, 24 Nisan 1980 tarihinde Özal’ın aldığı İstikrar Kararları olarak bilinen siyaset belgesiyle Türkiye ekonomisinde başlayan yapısal değişim sürecinin 12 Eylül askeri darbesiyle hızlanarak devam etmesi ve İslami hassasiyetler taşıyan ve çeperde yer alan kesimin bu süreçte küresel sisteme entegrasyonunun hızlanması ve merkeze yaklaşması değerlendirildi. Menderes, Özal ve Erdoğan dönemlerinin bu kesimin dünya sistemine eklemlenmesinin hızlandığı yıllar olarak ele alınabileceğini; Demirel’in ise bu süreçte sanayi kalkınmacısı olarak oyunun dışına atıldığını ifade eden Yıldırım, Necmettin Erbakan’ın ise yine bir sanayi kalkınmacısı olarak ele alınabilir olmakla birlikte, taleplerinin sisteme bir itiraz olarak okunmasının daha anlamlı olacağı tespitini yaptı.

Müslümanların dünya sistemine eklemlenmesi çabalarında İslamcıların ürettiği teorilere de değinilen programda farklılıkların bir arada yaşamasının teorik altyapısına dair alternatifler de sorgulandı. Günümüze yaklaşıldığında, mevcut iktidarın 2002 yılındaki seçimlerle başlayan serüveninde pek çok kırılmaya referansta bulunan Yıldırım, kuruluşu itibariyle neoliberal çizgiye yakın duran Ak Parti’nin geçmişte kurduğu ittifaklardan uzaklaşarak yerli ve milli bir çizgiye yaklaşmasının sebepleri üzerinde durdu.

“Ayın kitabı” programı yaz ayları hariç sürekli icra edilecek. 

dscf7463-(800x600).jpgdscf7461-(800x600).jpg

Bu haber toplam 1161 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim