• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ufuk Coşkun: Bilimperest yobazlar!

Ufuk Coşkun: Bilimperest yobazlar!
Pozitivizm, insan beynine, ruhuna ve fıtratına çarpan yüksek voltajlı bir elektrik akımıdır.

Bugün Türkiye’nin balta girmemiş ormanlarında uygar dünyaya kapalı yaşayan bir avuç kabilenin 19. yüzyılda bu akıma kapılarak tüm beyin fonksiyonlarını yitirdikleri söylenir.

Agüst Comte'un aklı putlaştırdığı bir dönemde bilimsel verileri mutlak kabul eden ve bilimi din haline getiren bağnaz, yobaz militan bir kesim oluştu.

Bilindiği gibi “aydınlanma” akla ve bilime dayanmayan her şeyi reddederek ortaçağ karanlığını aratmayacak bir totalitarizmin de tohumlarını atmıştı. Bugün dahi etkisini hissettiğimiz bu baskıcı, tutucu ve totaliter anlayışların kökeninde aklın, bilimin ve rasyonalizmin putlaştırılması yatmaktadır.

Öyle bir yobazlık ki bu; aklın, bilimin ve rasyonalizmin dışında olanları değersiz, işe yaramaz ve cahil olarak görüyor. Ve cahil olarak gördüğü insanları da silah zoruyla terbiye etmeye kalkıyor.

Oysa orijinal bir düşünce biçimine ve sanat anlayışına sahip değiller. “Aklın ve bilimin öncülüğünde” diye başlayan tekerlemeleri dışında hiçbir şeyleri yok. Buna rağmen sahip oldukları resmi ideolojiyi insanlık tarihinin yanılmaz, kutsal, yegâne ideolojisi sanıyorlar. Kuantum çağında, bir asır önce Newton fiziği üzerine inşa edilmiş üç beş kavramın gölgesinden çıkamayan ilkel kabilelere benziyorlar.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/ufuk-coskun/bilimperest-yobazlar/haber-234878

Bu haber toplam 346 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim