• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Ufuk Coşkun: Kıyafet meselesi bir özgürlük meselesidir

Ufuk Coşkun: Kıyafet meselesi bir özgürlük meselesidir
72 yıldır ülkenin gündeminden bir an olsun düşmedi. Başörtüsü taktıkları için çağdışı insanlar olarak kabul edilen kadınlar mütemadiyen kamusal hayattan dışlandı.

2008 yılına gelindiğinde bile TBMM’de başörtüsü serbestliğini sağlayacak olan yasa değişikliği oylamaları devam ederken dışarıda 76 sivil toplum örgütü, aklın ve bilimin rehberliğinde vs. diyerek bu hakkın reddi için günlerce eylem yaptı.

Ardından“411 el kaosa kalktı” manşetleri atıldı.

Ardından 14 Mart 2008'deYargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti’nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla temelli kapatılma davası bile açtı.

AK Parti ise vazgeçmedi.

Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim 2013'te açıkladığı demokratikleşme paketi ile kılık kıyafet yönetmeliğinin 5. maddesinde bir değişiklik yapıldı.

Bu çerçevede kamuda bayan personelin giyimini sınırlandıran ve başörtüsü ile çalışmasını engelleyen ifadeler ve madde yönetmelikten çıkarıldı.

Eski hali; “…görev mahallinde başdaima açık, saçlar düzgün…” şeklinde devam eden madde; “Kadınlar; kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyemez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez” denilerek değiştirildi.

Yani sadece “baş daima açık” olan kısmı yönetmelikten çıkarıldı gerisi olduğu gibi kaldı. Bu yönetmeliğe birazdan tekrar döneceğim. Zira hâlâ problemli.

AK Parti’nin 60 yıldır çözülemeyen ve her defasında kadınları mağdur eden bu yasağın kaldırılmasında oynadığı rol ve harcadığı emek asla inkâr edilemez.

Geçenlerde CHP Genel Başkanı bu çerçevede bir teklif sunacaklarını ve "başörtüsünü artık tartışma konusunu olmaktan çıkaracaklarını" belirten bir açıklama yapınca olanlar oldu.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/kiyafet-meselesi-bir-ozgurluk-meselesidir-119/

Bu haber toplam 250 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim