• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ufuk Coşkun: Köklü reform için bir öneri

Ufuk Coşkun: Köklü reform için bir öneri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda bilhassa eğitim ve medya alanında bir türlü istenilen seviyeye ulaşılamadığından yakınıyor. Geçenlerde bunu bir kez daha dile getirdi.

“Genç bir nüfusa sahibiz ama medeniyet tasavvurumuzu layıkıyla hayata geçiremiyoruz. Medyamız en modern altyapıya sahip ama bizim sesimizi ve nefesimizi yansıtmıyor” diyerek evvela bir özeleştiri yaptı.

Ardından, “Türkiye, kuru kuruya Batıcılık saplantısı yanında, yine aynı kaynağın ürünü pek çok sapkın ideoloji ve akımın zehrine de maruz kalmış bir ülkedir” diyerek açıkça bu vahim geri kalmışlığın ve fikir kabızlığının nedenini ortaya koydu.

Çözüm olarak da “Önümüzdeki dönemde sıradan bir müfredat tadilatının ötesinde topyekûn bir eğitim öğretim reformuna” işaret etti.

27. 06. 2007 tarihli bir gazete köşe yazımda, “Hükümetin ilk işi; bu ülkenin sosyal, siyasal, ekonomik, tarihi ve kültürel gerçekleri dikkate alınarak köklü bir eğitim planlamasına gitmek olmalıdır” diye yazmışım.

Son 10-15 yıldır bıkmadan usanmadan bu tür yazılar kaleme alırım. Zira “Bir ülke ancak eğitimi kadar vardır.“

Bizim Tanzimat’tan beri kendimize ait bir eğitim felsefemiz, bir anlayışımız ve özgün bir eğitim politikamız olmadı.

Asıl sorulması gereken soru; “Eğitim, üniversiteleri de dahil edersek 16 yıl boyunca tezgahından geçirdiği bireylere; bir özne olduklarını, insan olmanın ve kalabilmenin bilincine vardırmayı mı yoksa insanın içinde bulunduğu kuşatılmışlığı meşru ve itaat edilmesi gereken bir gerçeklik olduğunu mu salık veriyor?”

Bunu anlamak için mevcut eğitim anlayışını, eğitim hayatını tanzim eden yasaları ve hâkim ideolojiyi iyi tahlil etmemiz gerekiyor.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/koklu-reform-icin-bir-oneri/

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim