• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Ufuk Coşkun: Türkiye'deki elit zümrenin servet kavgası

Ufuk Coşkun: Türkiye'deki elit zümrenin servet kavgası
Eric Hoffer, “Kesin İnançlılar” adlı kitabında, “Bir kitle hareketi kolayca kendini başka bir kitle hareketine dönüştürebilir” diyor.

 Türkiye’deki siyasi arenaya ve ittifakların birbirleriyle olan ilişkilerine bakıldığında bu tespitin ne kadar da doğru olduğu ortadadır.

Şimdi size asıl rekabetin nerede cereyan ettiğini anlatacağım. Bilindiği gibi Fransız devrimi öncesinde toplumda ciddi bir kast sistemi vardı. Aristokratlar, din adamları, halk ve burjuvazi.

Aristokratlar ve din adamları ayrıcalıklı sınıfı oluşturuyor ve vergi ödemiyorlardı buna mukabil halk ve zengin tabaka olmasına rağmen burjuvazi de vergi ödüyor ve imtiyaz sahibi değillerdi. Asıl sıkıntı da buradan çıktı.

Burjuvayı halk tarafına iten temel etkenlerden biri de buydu. Türkiye’de ise böyle bir burjuva sınıfı oluşmadı.

Ne oldu biliyor musunuz? Küçük elit bir zümre, devleti kaynak olarak görerek tüm serveti kendilerine aktarmayı tercih etti. Bunu da halkçılık kisvesi altında yaptılar.

Burada Atatürk’ü çıkarları uğruna kullanan halktan kopuk, tepeden inmeci Kemalist elit zümrenin kendilerine münhasır bir saltanat inşa etme sürecini kastediyorum.

Bana “1950 ile 2023 arasında olan bitenleri bir cümleyle özetler misiniz” deseler; “Elli yıldır küçük bir elit zümrenin tekelinde olan devletin kaynakları son yıllarda toplumla paylaşılmaya başlanmıştır” derim.

Bu öyle bir zümre ki Fransız ihtilalinde aktif rol oynayan burjuva sınıfı gibi bir tavır ortaya koymadı tam tersine yıllardır halkı aşağılayarak, tepeden bakarak ve onları devletin kaynaklarından uzak tutarak tamamen kendilerine çalıştılar.

Örneğin Atatürk, “köylü milletin efendisidir” derken bu elit zümreye göre onlar Hasso, Memo, yobaz, gerici, cahil, göbeğini kaşıyan, bidon kafalı, işe yaramaz yığınlardı.

Yani onlar, halkı bu zümreye gelir getiren bir aparat olarak gördü.

O yüzdendir ki yıllardır İstanbul’un en lüks semtlerinden ve kıyı şeridinde hali vakti yerinde olanlardan oy topladılar.

Asıl amaçları yasama, yürütme ve yargıyı ellerinde bulundurarak, devletin halka ait ekonomik kaynaklarına hükmetmektir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/turkiyedeki-elit-zumrenin-servet-kavgasi-1025/

Bu haber toplam 148 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim