• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Ufuk Coşkun: Üniversite sınav sistemi kaldırılmalı mı?

Ufuk Coşkun: Üniversite sınav sistemi kaldırılmalı mı?
MHP Genel Başkanı, “Evlatlarımızın hayatını 2 günlük bir sınava mahkûm etmenin adil ve hakkaniyetli bir yanı bize göre yoktur. Üniversite sınavı tamamen kaldırılmalıdır” dedi.

Bahçeli, Erzurum Pasinler'deki bir evladımızla İstanbul’da özel bir kolejden mezun olmuş bir evladımızın şartlarını mukayese ederek esasen sınavdan daha çok eğitim sisteminin köklü bir sorununa da temas etmiş oldu.

Kaldırılmasını istediğimiz sınav sistemi aslında mevcut eğitim sisteminin doğurmuş olduğu bir sorundur. Yani asıl problem ve adaletsizlik; okul sıralarında başlamaktadır.

Bu bakımdan üniversite sınav sisteminden evvel meselenin kökenine inmekte fayda vardır.

İzleyenler bilir, Üç İdiot filminin ilk sahnesinde, henüz yeni doğmuş bebeğini gören baba şöyle diyordu, “Benim oğlum mühendis olacak.” Oysa oğlu sanata daha yatkındır.

Türkiye’de de ortalama ebeveyn psikolojisi de bu yöndedir. Aileler çocuklarını ileride iyi yerlerde görmeyi hayal ederler ve okulu bir meslek edinme yuvası olarak görürler.

Bu yüzdendir ki okula henüz adımını yeni atmış çocuklara ileride ne olacaksınız diye sorulduğunda alacağınız cevaplar genellikle doktor, mühendis, öğretmen vs. şeklinde olur.

İçlerinden oto tamircisi, iş adamı, ressam, marangoz gibi alanlarda faaliyet yürütecek ya da böyle bir niyeti olan neredeyse hiç yok gibidir. Çünkü çocuklar kabiliyetleri, ilgi ve alakaları yönünde yönlendirilmemiştir tam tersi doğrudan bir mesleğe şartlandırılmışlardır.

Bu meselenin sadece bir boyutu…

Diğer taraftan, Türkiye’deki eğitim sistemi merkeziyetçidir ve tek bir yerden kumanda edilir.Öğretmen atama ve yer değiştirme, eğitim programlarının oluşturulması, eğitim politikalarının belirlenmesi gibi işler bakanlıkça yürütülür.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/universite-sinav-sistemi-kaldirilmali-mi-2521/

Bu haber toplam 121 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim