• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Üzeyir İlbak: “Gül Yetiştiren Adam” ile “Cenneti Arayan Adam” Arasında

Üzeyir İlbak: “Gül Yetiştiren Adam” ile “Cenneti Arayan Adam” Arasında
Rasim Özdenören’i geçtiğimiz günlerde ebediyete yolcu ettik. Bu hafta da Pakistanlı Müslüman yazar-akademisyen en bilindik eseri “Cenneti Arayan Adam” kitabının müellifi Ziyaüddin Serdar İstanbul’daydı.

Londra’da yaşayan Mevlüt Ceylan dostumun aracılığıyla iletişim kurduğumuz Serdar’ı Orhan Albayrak ile misafir ettik. 29.07.2022 tarihinde de “Doğudan-Batıdan Sohbetler” başlığı altında yapılan konferanslar serisi içerisinde Taksim Camii Kültür Merkezi’nde “Cenneti Arayan Adam”ın macerasını kendisinden dinledik.   

Rasim Özdenören, “Gül Yetiştiren Adam” anlatısında Cumhuriyet sonrası Türkiye’sinde yaşayan insanların maruz bırakıldığı büyük trajediyi tepeden inmeci bir dürtüyle dayatan modern düzene , uyum sağlayamayan bir Müslümanın evine kapanarak geliştirdiği bir eylem üzerinden bir neslin direniş hikayesini anlatıyordu. Kendi ülkesinde ötekileştirilen insanın, insanların yaşadığı dram, kültürel kopuş, yabancılaşma, uyum sağlayamama … unsurlarını göz ardı etmeden direnen insanın hikâyesiydi, anlatılan.

Rasim Özdenören bir yaşama tercihi olarak yaşadığı ve mensubu olduğu inanç sistemine tabi insanların hayat ve modernizm konusundaki düşüncelerini Gül Yetiştiren Adam ve Sitare karakteri üzerinden anlattı. Ferdi direnişin bir iç yolculuk olarak anlamlandırıldığı ve Müslümanlara yaşadıkları modern zamanlarda varoluşlarının gereği ile kendilerini konumlandıracakları bir yer tarif etmeye çalışırken "Biz de Musa ile kardeşine: 'Şehirde halkınız için bazı evleri sığınak edinin' diye vahyettik, 've [onlara deyin ki] Evlerinizi ibadet yerine dönüştürün ve namazda devamlı ve kararlı olun!’ Ve [sen ey Musa!] inananları [Allah’ın yardımıyla] müjdele!” (Kuran:10/87) ayeti ile bir ilişki kurmuş muydu? bilmiyorum. Daha sonra kaleme aldığı “Müslümanca Düşünme üzerine Denemeler, Ruhun Malzemeleri” gibi fikri metinlerde bu arayışı yeni bir boyuta taşımayı denemiştir.

Modernizmin yıkıcılığı karşısında geleneksel ve kültürel alana sığınan ve kurtuluşu burada arayan Rasim Özdenören iki ana mekân üzerinden analizler yapar. Geleneği temsil eden Maraş ve modernin temsilcisi Amerika örneğinden insanın çağıyla ilişkisini ele alır.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/11498013/uzeyir-ilbak/gul-yetistiren-adam-ile-cenneti-arayan-adam-arasinda

Bu haber toplam 475 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim