• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Üzeyir İlbak: Mehmet Âkif’i yaşatmak -3

Üzeyir İlbak: Mehmet Âkif’i yaşatmak -3
28 Aralık 1936 çıplak bir tabutla musalla taşına getirilen bir cenaze. Hava soğuk ve ayaz. Tarihin üç büyük devrinin tanığı tabuttaki şair bunun farkında mı?

Tereddütsüz ‘evet’! On bir yıl sonra ülkesine sessiz dönen Âkif, millî şairi olduğu ülkenin resmi zevatı ve resmi ağzın yazı yazıcıları (yazarlar mı?) tarafından ‘yokluk’ ve ‘görünmezlik’ örtüsü ile örtülmek istendi.

Yakın dostu, yol arkadaşı Hasan Basri Çantay’ın kitabına tamamını aldığı Münir Müeyyet Bekman’a ait “On bir sene sonra memlekete dönen bir şair hakkında” başlıklı yazı 1 Temmuz 1936 tarihli Açıksöz’de yayınlanır.  “O memleketi terk ettiği gün doğanlar bugün on bir yaşındadırlar ve ilk mektebi bitirdiler. O memleketten uzaklaştığı gün ilk mektebe yeni başlayanlar, bugün liseyi bitirdiler. O, İslâmlık sevgisini inkılâp ve millet sevgisine tercih ederek adımlarını bu topraklardan ayırdığı gün on bir yaşında olanlar, bugün üniversiteyi bitirdiler, hayata atıldılar. Şimdi önümüzde, onun memleketi terk ettiği günden beri geçen ve bir yılı bir asır kadar değerli olan on bir yıllık gibi bir zaman ve bu zamanın şuurlaştırdığı, iradeleştirdiği bir gençlik var. Bu gençliğe dünün kıymetleri hakkında söz söylerken, hüküm verirken mücerret mantık ve mücerret mefhumlardan uzaklaşmak mecburiyetindeyiz./Herhangi birinin bütünlük namına alkışlanmasını, sevilmesini, hürmet edilmesini isterken onun hakikaten o bütünlük namına bir hizmet yapmış olması, inkılâpçı vicdanlarda yer tutmuş bulunması lâzımdır./Yoksa bir Çanakkale destanı ve değeri inkılâpçılık değerinden uzak olan ve maalesef hâlâ dudaklarımız arasında çırpınan millî marş gibi bazı şiirlerle hiçbir kimseyi edebiyatın millî bir kahramanı gibi göstermek salâhiyetini haiz değiliz.” 

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/9022145/uzeyir-ilbak/mehmet-akifi-yasatmak-3

Bu haber toplam 270 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim