• İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Vedat Bilgin: Nur Vergin: Bir Beyaz Türk'ün vatandaş hali

Vedat Bilgin: Nur Vergin: Bir Beyaz Türk'ün vatandaş hali

Nur Vergin hocamız rahmet-i Rahman’a kavuştu, mekânı cennet olsun. Hocamız demem sadece bir saygı ifadesi değil, Nur Hanım gerçekten hocam oldu. İlk asistanlığım Konya’da rahmetli Erol Güngör hocanın yanında başlamıştı. Erol Güngör Bey Selçuk Üniversitesi’nde rektör olunca üniversitede sosyoloji bölümünü kurmuş, ülkenin köklü üniversitelerindeki birçok hocayı Konya’ya ders vermeye davet etmişti. O zaman doçent olan Nur Hanım da Erol Bey’in davetine katılarak Konya’ya gelen hocalardan biri oldu.

Üniversitede birçok alanda lisans eğitiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora programları da arka arkaya açılmıştı. O zaman, İktisat fakültesinde tez hazırlama aşamasındayken Konya’da sosyoloji yüksek lisans programını sürekli takip ettim, Erol Güngör, Nur Vergin, Mahir Kaynak, Mehmet Aydın, Süleyman Hayri Bolay gibi ünlü hocaların öğrencisi olma fırsatı buldum. Şansızlığım önce Nur Vergin Hocamızın, o sene zorlu kış şartları yaşanan Konya’da kayıp ayağını kırması, ondan sonra da Erol Güngör Bey’in genç yaşta vefat etmiş olmasıdır.

BİLİM VE YÖNTEM

Hocayla ilk karşılaşmayı unutmak mümkün değildir. Karşılaşmadan önce, yazdığı bazı makale ve İ.Ü. Siyasal Bilimler’de verdiği ders notlarını (bunlar daha sonra ‘Siyasetin Sosyolojisi’ başlığıyla kitaplaşacaktır) bulmuş, okumuştum, Odasına girdiğimde beni sıcak karşılayıp çay söyleyerek sohbet etmeye başlamıştı. Neler okuduğumu, ilgi alanımı sorduktan sonra ‘teori bilmek ne kadar önemliyse yöntem bilmek o kadar hatta ondan önemlidir; çünkü bir sosyal bilimci toplumu anlamak için teoriye muhtaç olduğu kadar, o teoriyi topluma uygulamak için de yönteme muhtaçtır’ diye özetleyebileceğim bir konuşma yapmıştı.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/nur-vergin-bir-beyaz-turkun-vatandas-hali/haber-1143065

Bu haber toplam 277 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim