• İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Vehbi Başer: Kamusal Barış Çağrısı

Vehbi Başer: Kamusal Barış Çağrısı

Kamusal barış, toplum olarak yaşamanın temeli, tesis edilip güvence altına alınması ve geliştirilerek sürdürülmesi de, hem devlet denilen aygıtın "meşruiyet temeli" ve "sebeb-i hikmeti", hem de bireyler ve kolektiviteler (gruplar, cemaatler, camialar, kamu örgütleri, şirketler, dernekler, vakıflar vb. organizasyonlar çerçevesinde yaşayan toplu varlıklar) olarak insanların kargaşa ve çatışmadan uzak bir hayat yaşama imkan ve meşruiyetinin temelidir.

Kamusal barışın uzun asırlardır gereği üzere tesis edilemediği bir devlet düzeni ve toplumsallık vasatı olarak memlekette, siyaset ve devlet adamları, ağzımıza "asayiş berkemal ya, ona şükredin" diye bir parmak bal çalarak bu "artık sürdürülemez kaygıya boğulmuş dünya"nın ayakta durabileceğini sanma gafletinden uyanmalıdır.

Türkiye'nin kurumsal iktidar ve muhalefetten ve hatta sosyal muhalefetten çok daha derin ve ertelenemez ihtiyacı, bir "kamusal barış hareketi"dir!

***

Bizim asıl hatamız, "gönlünü yoklamak" yerine "ötekileri kollamak". Kendi adına isteyeceği barış için "ötekilerin elini, yenini, kafasını, hayatını" daraltacak önşartlar, rezervler... koyarak "aslında olmazlanmak" ama bunu "açıktan red" yerine "öteki istemiyor" bahanesine sığınarak kendini mazur görüp göstermek. Kamusal barış için "ism ü cism sahibi" öteki ve "ismiyle cismiyle ben"in bir gün hazır olması, kusursuz olması, hiç suç işlememiş olması muhayyel bile değildir; önemli olan "kim olduğumuzu hesaba katarak" uzlaşmazlık haklılığına sığınmamaktır.

Herkes kendine bakacak, ne istediğini, niye istediğini, adil bir tavır içinde olup olmadığını yoklayacak!

Ötekilerle uzak geçmiş, yakın acılar üzerinde pazarlık mantığı ile değil, memleketin bunalımını aşmak üzere "kamusal varoluş"u silm ü selamete eriştirip bu hal üzere yaşamayı talep etmektir.

Bunun için vazgeçilecek şeyler, meşru bir kazanç oluşturmayan ayrıcalıklar, hırsızlanarak ele geçirilmiş ama hak edilmemiş avantajlardır. Bunun için edilecek fedakarlıklar, "cehennemde ama rahatı yerinde" olmayacağımız için edilmesi gereken fedakarlıklardır.

***

Dwvamı: https://www.fikircografyasi.com/makale/kamusal-baris-cagrisi

Bu haber toplam 149 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim