• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Yahya Bostan: Terör örgütünün hayal dünyası

Yahya Bostan: Terör örgütünün hayal dünyası

İstiklal Caddesi saldırısı Türkiye’ye karşı harekete geçirilen terör mekaniğinin bir parçasıydı. Gaziantep’te 5 yaşındaki Hasan’ı ve öğretmen Ayşenur Alkan’ı şehit eden roket saldırıları bu mekaniğe ait tahrik amaçlı zincir terör eylemidir.

Terör örgütü PKK’nın tahrik eylemlerinin bir hedefi var. O konuya geleceğim ancak önce fotoğrafın eksik parçalarını yerli yerine koymam gerekiyor.

Ukrayna’da patlak veren savaş, Suriye sahasındaki aktörleri etkileyen parametreleri kökten değiştirdi.

Ankara’nın nüfuz alanı ve diplomatik itibarı arttı örneğin. Ukrayna-Rusya arasında arabuluculuk faaliyeti yürüten tek ülke Türkiye’ydi. Arabuluculuk marjı ABD-Rus istihbarat örgütlerini Ankara’da buluşturmak suretiyle Batı-Rusya katmanına taşındı. Bunun ne kadar önemli bir şey olduğunu ve sonuçlarını önümüzdeki dönemde göreceğiz.

Bu süreç ABD’nin Türkiye’ye bakışını istemsiz de olsa dönüştürüyor. Washington Ukrayna meselesinde Ankara’yı yanında tutmak istiyor. F-16 müzakerelerinden gelecek iyi haberler bunun bir yansıması olacak.

Ulaştığım analizlere göre ABD son dönemde Türkiye ile -özellikle Suriye kaynaklı- bir gerilimden uzak durmaya çalışıyor. Türkiye’nin meşru müdafaa kapsamında bölgeye yapacağı bir operasyonu engelleyemeyeceğini biliyor. Bunun yıllardır bölgede kurmak için uğraştığı terör koridorunun sonu olacağını öngörüyor. Washington’un bu yüzden -özellikle Gaziantep’teki saldırı nedeniyle- PKK’ya öfkeli olduğunu söyleyebiliriz. Beyaz Saray’dan gelen “Türkiye’nin kendini savunma hakkı var” açıklaması PKK’yı terbiye amacı taşıyor. ABD’lilerin “Tüm kazanımlarınızı kaybedeceksiniz” diye PKK’lıları azarladığı, teröristlerin “saldırıları biz yapmıyoruz” diyerek kendini savunduğu söyleniyor.

Devam edelim..

Ukrayna’daki savaş belki de en çok Rusya’nın Suriye’deki varlığını olumsuz etkiledi. Moskova tüm dikkatini cepheye yöneltmiş durumda. Olası operasyonla ilgili Türkiye’ye hak veren ama itidal isteyen bir çağrı yapıyor. Mevcut şartlar düşünüldüğünde bu çağrıyı “Bir harekât olursa başımı çeviririm” mesajı olarak değerlendirebiliriz.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/yahya-bostan/teror-orgutunun-hayal-dunyasi-2064666

Bu haber toplam 137 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim