• İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Yaman Törüner: Türk Ekonomisi Toparlanıyor

Yaman Törüner: Türk Ekonomisi Toparlanıyor
Hazirandan itibaren ekonomide belirgin bir toparlanma gözlemleniyor. Kredilerdeki artış ve likidite desteği, bir çok sektörü hareketlendirdi...
Ülkemiz ekonomisindeki ekonomik aktivite, pandemi ile birlikte nisanda dip seviyelerini gördü. Hazirandan itibaren ise, ekonomimizde belirgin bir toparlanma gözlemleniyor. Ekonomimiz normal işlerliğine ulaşmamış olsa bile, kredilerdeki artış ve likidite desteği, bir çok sektörü hareketlendirdi. Buna paralel olarak da hem kapasite kullanım oranlarında hem de beklentilerle olumlu artışlar dikkati çekti.

Döviz durumumuz

Öte yandan, tüm ülkeler yüksek işsizlik oranları ile karşılaştılar. Bu krizin en belirgin özelliği, global işsizliğin çok yükselmesi oldu. TÜİK, Bloomberg ve Akbank kaynaklı aşağıdaki grafikler, ABD ve ülkemizdeki işsizlik oranlarını gösteriyor.

Yabancılarda Türkiye’nin döviz açığının artacağı yönünde bir beklenti var. Ancak, dış borçların geri ödenmesi konusunda hiçbir sıkıntımız olmayacağı da paylaşılıyor. Ekonomimizde yıl sonu itibari ile 20 milyar dolar civarında kümülatif toplam bir cari açık bekleniyor. Her şeyi, pandeminin ikinci dalgasının büyüklüğü belirleyecek. Ama Türkiye’nin, bu konuda iyi iş çıkarttığı yolunda herkes hemfikir.

Merkez Bankası ve Akbank kaynaklı aşağıdaki grafikler, cari dengemizin ve finansmanının şimdiye kadarki durumunu gösteriyor.

Devamı: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/yaman-toruner/turk-ekonomisi-toparlaniyor-6274360

Bu haber toplam 444 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim