• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Yasin Aktay: Türkiye’ye dair, Avrupa ve Arap pazarında müşteri bulan çürük sorular

Yasin Aktay: Türkiye’ye dair, Avrupa ve Arap pazarında müşteri bulan çürük sorular
Sosyal medyanın yeni mecralarından birisi Clubhouse, hızla büyük bir yaygınlık kazanarak çok ciddi bir buluşma ve tartışma programı haline gelmiş bulunuyor.
Tartışma ortamları veya odaları oluşturmak çok kolay, odalara girip çıkmak fazla protokol gerektirmiyor. Hele iyi bir moderasyon oluşmuşsa her düşünceden insanın herhangi bir konuyu hiçbir sansüre tabi olmaksızın konuşmaları mümkün. Herkes rahatlıkla bir tartışma programının yöneticisi haline gelerek istediği gibi bir tartışmayı onlarca, yüzlerce, hatta bazen binlerce kişinin katılımıyla hiçbir vakit sınırı olmaksızın yürütebiliyor. Böyle bir yeni medya ortamının kamusal alan ve sosyal medya ortamına, hatta demokratik tartışma ortamına yepyeni bir boyut katacağı kesin gibi.
 
Türkiye’de de bu mecra hızla ciddi bir ilgi gördü, ancak Arap dünyasında bu mecranın çok daha etkili ve çok daha hızlı yayılma alanı bulmuş olduğu söylenebilir. Arapça açılan tartışma odalarında çok daha büyük kalabalıklar toplanıyor ve zülfü yâre dokunan birçok konu rahatlıkla tartışılıyor. O yüzden, Arap Baharını bastırdıktan sonra bütün alternatif basının sesini kısan mihrakların şimdiden baş etmesi gereken önemli bir dert haline gelmiş durumda bu mecra.
 
Geçtiğimiz akşam Aljazeera çalışanlarından bir grup gazetecinin davetiyle Arap dünyasından yüzlerce kişinin katılım sağladığı bir sohbet odasında Türkiye’de iktidar-muhalefet ilişkilerinin kurumsal durumu, yeni anayasa süreçleri ve Türkiye-Arap dünyası ilişkileri üzerine üç buçuk saat süren bir sohbette bulundum. Sohbetin katılımcıları arasında Türkiye’ye taraftar, tarafsız veya karşı, her tür görüşe sahip ve Arap ülkelerinin hepsinden gazeteciler, akademisyenler ve siyasetçiler vardı.
Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim