Öğretmenin, prensipleri vardır. Bu prensipleri, öğrencileri de bilir ve dikkat ederler. Hatta mümkün olduğunca bazı prensipleri öğrencilerle birlikte belirler ve sıklıkla değiştirmeden belirlenen prensiplere sadık kalırlar.
Sınıfın, tertip ve düzeninin öğrencilerle birlikte sağlanması, temiz tutulması bir prensip kararı olabilir.
Öğretmen; prensiplerinde, karar ve uygulamalarında tutarlı olur. Kimi zaman öyle kimi zaman böyle, bu gün canım sıkkın, moralim bozuk demez.
Öğretmen, öğrencilerin çalışmalarının karşılığı olarak ileride çok önemli görevler üstlenebileceklerini, temsil makamlarına gelebileceklerini, icatlar yapabileceklerini onlara telkin eder. Gerçeklere önce hayal ederek, sonra niyet ederek, daha sonra da gayret ederek ulaşılabileceğini anlatır.
“Su ve mermer” hikâyesi güzel bir örnektir. Mermere sürekli düşen su onu önce aşındırıyor, daha da devam ederse delebiliyor. Aşırı basınçlı su ile mermer kesimi yapıldığı da bilinen bir gerçektir. Su jeti diyorlar. Buna disiplin altına alınmış su da diyebiliriz. Burada mermeri delen suyun sürekliliği ve ısrarıdır. Biz hep kesici aletlerin sert cisimlerden yapıldığını ve yapılması gerektiğini zannedebiliriz. Su gibi yumuşak ve tutarlı bir disiplin anlayışı da sertliğe ve cezaya gerek kalmadan bir kısım problemleri ortadan kaldıracaktır.
Öğretmen de olsa insan, insandır. Psikolojisi olan sosyal bir varlıktır. Üzüntüsünü ve sevincini dışa vurur. Okul dışında etkilendiği olumsuz bir şeyi, okula yansıtmaması mümkün değildir. Zorluk ve kızgınlık anındaki davranışları da öğrenciler için örnek teşkil edecektir. Burada kastımız, elinden geldiğince yaşadığı zorlukları, negatif duygularını gündem yapmamaya çalışması ve kendi gündemiyle öğrencileri meşgul etmemesidir.
Öğretmen, toplumun psikolojik ve sosyolojik bir parçasıdır. Üzüntüleri ve kederleri olabilir.
Sanatkâr öğretmen kızgınlık halinde de ölçüyü kaçırmayarak öğrencilerine örnek olur. İşini engelleyecek şekilde sıkıntılarını açık etmez.
Öğretmen, her türlü tepkiye yapıcı bir şekilde karşılık verir.
Öğrenci, olumlu veya olumsuz beklenmedik tepkiler verebilir. Yaşına göre neye, ne zaman, nasıl doğru tepki vereceğiyle ilgili bilgisi, birikimi zayıftır. Günümüzde özellikle dijital dünyayla olumsuz öğrenmelerin de yaygınlaştığını varsayarsak, öğrenciler oynadıkları oyundan, izledikleri (çizgi) filmlerden, videolardan hareketle negatif tepkilerde bulunabilirler. Öğretmen, beklenmedik tepkiye sebep olan gerçek nedeni öğrenmeye ve çözmeye çalışır. Öğrenci bu tepkinin olumsuz olduğunu bilmeyebilir. Ya da yaşadığı bir sorunun dışavurumu olarak dikkatleri üzerine çekerek “beni fark et, sorunumu çöz!” mesajı verebilir. Öğretmen, o tepkiyi anlamaya, tepkiden olumlu bir sonuç çıkartmaya gayret eder.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.