• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Yıldız Ramazanoğlu: Deli ve Dahi

Yıldız Ramazanoğlu: Deli ve Dahi


TRT2’nin film kuşağında yayınlanan başyapıtlar karantina günlerinde çok iyi geldi. Lise çağlarından beri elimizden düşmeyen Oxford Sözlüğünün yazılış hikayesini anlatan yönetmen Farhad Safinia’nın Deli ve Dahi’si (The Professor and The Madman 2019) dil ve sözcükler için verilen mücadelenin şöleni.

Oxford Üniversitesi Tarihi Prensiplere Dayanan İngilizce Sözlük’ün hazırlanması için uzun tartışmalardan sonra prof. James Murray’i görevlendirir ve film boyunca bu seçimin ne kadar isabetli olduğu kanıtlanır.  

Yeni teknikler kullanılmasına rağmen klasik bir anlatımın pastel renklerin tercih edildiği filmde Murray için sözlük işi bir halk için son derece hayatidir. Adeta Tanrı tarafından dili toparlaması için seçilmiş gibidir, bir iş çıkarmanın çok ötesinde bir tutkuyla bağlanır kelimelere. Suyun nasıl kaynadığını, bunun ne kadar zaman aldığını, hayvanların bitkilerin evrimini, enlem ve boylamların dünya üzerindeki etkilerini araştırma ihtiyacı duyarak yaşadığımız dünyada, kelimelerin kaynağı  üzerine düşünmemek büyük gaflettir. Sözcük deryasında da bize rehberlik edecek çizelgeler ve pusulalar olmak zorunda ki kaybolup gitmeyelim. Bu dünyada yurtlandığımız yer olan dil, bu kadarcık merakı ve özenli bilgilenme arzusunu hak ediyordur, çünkü Yaratıcı’nın inayetiyle ilişkilidir. Bu yüzden sözlüğü duayla ve bir nevi ibadet şevkiyle yazar.    

Devamı: https://www.karar.com/deli-ve-dahi--1569586

Bu haber toplam 234 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim