• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Yunus Emre Altuntaş: Osman Özbahçe’den ezberleri bozan yeni kitap

Yunus Emre Altuntaş: Osman Özbahçe’den ezberleri bozan yeni kitap
Edebiyatımızda geçmişten gelen ve sürekli tekrarlandığı için hiç sorgulanmayan yanlışlar olabiliyor. Elbette müfredatın bunda önemli katkısı var.

Ders kitaplarında yıllarca ezberletilen nice bilginin aslında birer yanlıştan ibaret olduğunu gerçek bilgiler ortaya çıktıkça öğrenebiliyoruz. Mehmet Akif, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, İsmet Özel gibi büyük şairlerimize dair itibarsızlaştırma çabaları, İkinci Yeni’nin kurucularına dair karartmalar, Zarifoğlu’nu ve İslâmcı şairleri toptancı bir anlayışla “mistik şair” diyerek etiketleme çabaları bu meyanda dile getirilebilir.

Osman Özbahçe’yi Türk okurları, özellikle de şiir severler yakından tanır. Günümüzde aktif olarak eleştiri türünde kapsamlı eserler yayınlayan birkaç isimden biri de Osman Özbahçe’dir. Türk şiirinin nicelik 

olarak arttığı, nitelik olarak ise dipleri gördüğü günümüz şiir ortamında ısrarla “o iş sizin bildiğiniz gibi değil” diyen birkaç isimden biridir. Özbahçe’nin eleştiri türündeki son eseri geçtiğimiz aylarda yayınlandı. Ebabil Yayınlarından çıkan “Zarifoğlu Efsane ve Şiir” başlıklı eser önceki çalışmalarını bütünleyen bir niteliğe sahip.

Zarifoğlu Efsane ve Şiir” Özbahçe’nin titiz taramalarının/sorgulamalarının bir ürünü olan ve ezberleri bozan diri bir kitap. Daha önceki kitaplarında da aynı hassasiyeti gördüğümüz Özbahçe’nin bu çalışması edebiyat tarihimizin eksik kalan parçalarından birini daha aydınlatmayı hedeflemiş. Kitap genel olarak 1966-1987 yılları arasındaki Türk şiirinin manzarasını Cahit Zarifoğlu’nun yaşantısı, eserleri ve dâhil olduğu edebiyat dergileri üzerinden ele almış. Bu anlamda çalışmanın mihenk noktasını “Yedi Güzel Adam” efsanesi ile Diriliş-Edebiyat-Mavera dergilerinin yayınlanış süreçleri oluşturuyor.

Özbahçe’nin araştırmalarına göre ismini Cahit Zarifoğlu’nun aynı isimli şiirinden alan “Yedi Güzel Adam” efsanesi bilinçli bir tasarımın ürünüdür. Özellikle Zarifoğlu’nun vefatından sonra Mavera ekibinin diğer üyeleri tarafından sıkça tekrarlanan bu efsane 2014 yılında TRT’de yayınlanan aynı isimli diziyle zirveye ulaşmıştır. Oysa “Yedi Güzel Adam” kitap olarak Zarifoğlu’nun yaşadığı dönemde tek baskıda kalmıştır. Bu diziyle birlikte popüler kültürün bir nesnesine dönüşen kitap art arda yeni baskılar yaparak yüz binden fazla okura ulaşmıştır. Bir şiir kitabı için bu rakam Türkiye gerçekliğinin çok üstünde bir rakamdır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/osman-ozbahceden-ezberleri-bozan-yeni-kitap-makale,2795.html

Bu haber toplam 348 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim