• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

​Yusuf Girayalp Atan: Küresel Dengeler Değişirken Türkiye

​Yusuf Girayalp Atan: Küresel Dengeler Değişirken Türkiye
Dünya siyasi ve iktisadi dengesini aramaya devam ediyor. Özellikle küresel finansal kriz sonrasında iyice bozulan ekonomik denge, giderek “Batı”dan Doğu”ya doğru kayıyor.

Çin’in nüfus avantajını kullanarak dünya üretim merkezi haline gelmesiyle birlikte ekonomik olarak önemli bir güç haline gelmesi, bu dengenin kaymasındaki en önemli etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Rusya’nın askeri gücünü kullanarak küresel meselelerde aktif rol almasının yanında Çin’in ekonomik ve buna bağlı olarak kullandığı siyasi gücü küresel dengelerde özellikle 2000’li yılların başlarına göre önemli değişimlere yol açtı.

Türkiye'nin başta savunma sanayiinde yakaladığı yerlileşme ve millileşme atılımıyla birlikte özellikle 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında teröristlerin ve hainlerin devlet ve askeri kadrolardan temizlenmesiyle bölgesinde daha aktif rol almaya başladı. Bu aktiflik eski ve mevcut küresel güçleri oldukça rahatsız etti. Türkiye'nin bölgesinde ve küresel meselelerde daha aktif söylem ve eylemlerde bulunmasıyla küresel güçler Türkiye'ye karşı ekonomik ve siyasi operasyon yapmaya başladı. Halk Bank davası, Brunson krizi, S-400 alımı, FETÖ ve PKK/PYD terör örgütleriyle mücadele etmemiz, Katil Esed’e dur dememiz gibi çeşitli bahanelerle Türkiye'nin önünü kesme çalışmaları başlattılar. Ancak Türkiye güçlü siyasi iradesi ve askeri hamleleriyle yoluna devam edeceği mesajını verdi.

Küresel siyasi ve ekonomik dengeler değişirken Çin’de ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgını da küresel siyasi ve ekonomik dengeleri iyide bozdu. Küresel talebin aniden daralması ve aşılamanın artmasıyla birlikte aniden talebin hızla artması hammadde ve üretim sürecini adeta alt üst etti. Bu dönemde bazı küresel meseleler soğusa da gevşemenin yaşandığı bugünlerde yeniden ısınmaya başladı.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/kuresel-dengeler-degisirken-turkiye-9474/

Bu haber toplam 180 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim