• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Yusuf Kaplan: “Deprem”: İki asırlık Türk Batılılaşması'nın iflası!

Yusuf Kaplan: “Deprem”: İki asırlık Türk Batılılaşması'nın iflası!

Deprem bölgesine ilk hafta gelen ve yıkımı gözleriyle gören bir Amerikalı gazetecinin depremle ilgili gözlemleri yaşananları güzel özetliyor: “Pazarcık depremi, çok büyük can ve mal kaybına yol açtı. Ama Türkler çok çabuk toparlandı, ayağa kalktı.”

TOPLUM VE İKİ DERİNLİĞİ
Bu Müslüman toplum, zor zamanların toplumdur. Zor zamanların üstesinden gelmesini her zaman bilmiştir; o yüzden kıtalar ve kıtalar dolaşmış, devletler yıkmış, devletler kurmuş, tarihî yürüyüşünü sürdürmüştür. Müslüman olduktan sonraki yürüyüşü, insanlığa ruh katan bir yürüyüştür. Bizim tarihteki yürüyüşümüz, ruhun tarihte yürüyüşü gibi olmuştur: Biz merhametin timsali olduk, adaletin sembolü olduk, kimsesizlerin, mazlumların sahibi, kimsesi ve sesi olduk.
Hem sözlü kültürü hem de yazılı kültürü ya da hem göçebe kültürü hem de yerleşik kültürü aynı anda hayata ve harekete geçiren nadir toplumlardan biri olduğumuz için bir yandan irfanî derinliğe bir yandan da tarihî derinliğe aynı anda sahip neredeyse tek toplum biziz.
İrfanî derinlik, sahip olduğumuz derûnî sükûnet özelliğimizle kendimize çekidüzen vermemizi, tarihî derinlik ise sahip olduğumuz dinamizm, kabına sığmazdık özelliğimizle dış dünyaya ve giderek dünyaya çeki düzen vermemizi mümkün kıldı tarih boyunca...
İrfanî derinlik, yaratıcı bir ruh kazandırıyor bize. Tarihî derinlik ise kurucu irade. İkisini aynı anda harekete geçirebildiğimiz zaman tarih yapıyoruz hatta tarihi biz yapıyoruz. Son bin yıllık dünya tarihini bizim yaptığımızı, tarihin akışını bizim şekillendirdiğimizi söylemem bile gereksiz. Biz son iki yüzyıl hâriç, son bin yılda hem tarihi yaptık hem de Asya'nın ve Avrupa'nın alacağı şekli belirledik. Sözün özü: Asya’nın tarihini biz yaptık, Avrupa'yı tarihe biz kışkırttık. 
Son iki yüzyıldır tarih yapmıyoruz, tarihte tatil yapıyoruz. Tarihten çekildik: Batılıların yaptığı, bize  de figüranlık rolü biçtiği tarihte sürükleniyoruz sadece…
TÜRK ENDÜLÜSLEŞMESİ / YIKIMI: KÜLTÜREL İNKÂR VE İNTİHAR
Deprem'de yıkılan şey, iki asırlık modernleşme / Batılılaşma tarihimizdi. Türk modernleşmesi, Türklerin ruh köklerini kurutma, köklerinden münhasıran da İslâm'dan uzaklaştırma projesidir. Osmanlı modernleşmesi yumuşak, Cumhuriyet modernleşmesi sert olmuştu. İki asırlık modernleşme veya Batılılaşma tarihimiz, İslâm'ı terketme tarihidir. Osmanlı veya Türk Endülüsleşmesi (tarihten çekilme hâdisesi), iki asırlık Batılılaşma projesidir. 
Bu haber toplam 182 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim