• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

A. Ali Ural: Ay Tiradı

A. Ali Ural: Ay Tiradı
A. Ali Ural’ın on sekizinci eseri olan ‘’Ay Tiradı’’ ‘deneme’ tarzında yazılmış bir eser.

9 Mart 1959 yılında Samsun’un Ladik’te doğmuş olan Ural,  Ankara Ahmet Vefik Paşa İlkokulu, Atatürk Lisesi, Arabistan Muhammed bin Suud Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Enstitüsü ve İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Arabistan’da yedi yıl kaldıktan sonra Türkiye’ye döndü

Bir süre Türkiye Yazarlar Birliği  İstanbul şubesi başkanlığı da yapan Ural Şule Yayınlarının sahibi ve editörüdür. İlk şiirini çocukluk yaşlarında yazdı. İlk eserleri Mavera Dergisinde (1982), sonraki yıllarda yazı ve şiirleri, editörlüğünü yaptığı Merdiven Sanat, Merdivenşiir ve Kitaphaber dergilerinde yayımlandı. Mektup türündeki yazıları Sağduyu Gazetesinde yer aldı.

Tirat kelime anlamı olarak; bir düşüncenin kesintisiz gelişimi; uzun ve tumturaklı konuşma anlamına gelmektedir.

Ali Ural bu eserine başlarken anne ve babasına atıfta bulunuyor. ‘’Bana konuşmayı öğreten anneme… Ve bana kendi kendimle konuşmayı öğreten babama…’’ İnsanların kendi kendileriyle konuşmasının normal bir durum olduğunu savunuyor ve cinnetin kendi kendine konuşamamaktan doğduğunu söylüyor. Eser içinde birçok kıssa barındırmaktadır ( Habil ile Kabil kıssası vs).  Ayrıca Batı Dünyası ile Türk Dünyasının benzerliklerine değiniyor. Dante, İlahi Komedyasında ‘’Karanlık Orman’’ dan söz etmeden yaklaşık elli yıl önce, Mevlâna insanın iç dünyasını bir ormana benzetmektedir. Bunların yanı sıra eserde farklı yapılardan değişik konulara değinilmektedir.  Dinle ilgili konular, masallar, astronotlar, kader gibi birçok konuya da yer verilmektedir.

Ay Tiradı masalsı anlatımıyla ilgi çekici bir kitap: "Ay, yanaklarıma tuzlu damlalar serpiyor. Orman perileri ipekten kanatlarını saklıyorlar rüzgârlarını esirgemek için. Umudumu kaybetmedim. Biliyorum susuzluktan yere düşeceğim anda fışkıracak hayat" satırlarıyla okunması gereken bezeli bir eser.

Baskı Yılı: Kasım 2018

Yayınevi: Şule Yayınları

                                                                                                                     Yunus Emre KAYACI

Bu haber toplam 5228 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim