• İstanbul 29 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 30 °C
  • Konya 30 °C
  • Sakarya 32 °C
  • Şanlıurfa 38 °C
  • Trabzon 27 °C
  • Gaziantep 32 °C
  • Bolu 31 °C
  • Bursa 32 °C

Tyb Vakfı

 

Kuruluş

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı, 15 şubat 1991’de kuruldu.

Vakıf senedinde, kuruluş amacı şöyle açıklanmaktadır:

“Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı, yazarlığı meslek edinmiş kişileri bir araya getirerek meslekî dayanışmayı sağlamak ve geliştirmek, yazarların ülkemizin kültür, sanat ve düşünce hayatında etkin bir şekilde yer alabilmeleri için çalışmak, eserlerinden doğan haklarını savunmak, yazarların sosyal güvenliğe kavuşmaları ve ekonomik yönden güçlenmeleri için çaba göstermek, bunun için fonlar, işletmeler kurmak, yazarlığa istidadı bulunan geçleri yetiştirmek, eğitimlerine katkı sağlamak, kültürel zenginliklerimizi ve kültürel meselelerimizi yurt içinde ve dışında tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve korumak yönünde faaliyetlerde bulunmak, bu sahada çalışmalar yapan Türkiye Yazarlar Birliği Derneğine yardımcı ve destek olmak gayesi ile kurulmuştur. ”

 

Kurucu Mütevelli Heyeti


D. Mehmet Doğan/Başkan
Muhsin Mete/Başkan yardımcısı
A.Zahit Akman/Müdür (25.4.1992’ye kadar)
İsmail Hacıfettahoğlu/Üye
Mustafa Everdi/Üye (1.5.1991’de istifa)a
Bekir S. Soysal/Üye
Bayram B. Tokel/Üye

5 Mart toplantısında halen Vakıf ve Birlik merkezi olarak kullanılan Müdafaa Caddesi 10/13’teki dairenin alınması kararlaştırıldı.

Vakfa maddî ve manevî katkılarından ötürü,

Mustafa Çakır, Bekir Çalkan, Fikret Çulhaoğlu, Enver Ergün, Zekeriya Karaman, A. Alper Tekay, Lütfi Doğan, Fatih Gökdağ, Beşir Atalay, Kâzım Bekman, İsmail Dayı, Yalçın Dinçer, Sadık Ayaz, Necati Çelik, Faik Güngör, M. Nuri Şahin, Rifat Hisarcıklı, Salih Bezci, Hilmi Babacan, Bilal Şahin, Ahmet Ünalmış, Zeki Poyraz’ın üye olarak kabul edildi.
Ayrıca, senede göre, Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yapmış olan kişiler Vakfın tabiî üyesidir.

Vakıf, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu’na Türk Aile Ansiklopedisi projesi verdi. Bunun için D. Mehmet Doğan vazifelendirildi. Ansiklopedinin bölüm koordinatörleri: Doç. Dr. İhsan Sezal, Doç. Dr. Mustafa İsen, Yard. Doç. Dr. İsmail Doğan, Dr. Said Bodur ve Alaaddin Karaca. Ansiklopedi kısa zamanda  hazırlandı ve 3 cilt halinde basılıp teslim edildi.

Mütevelli heyeti, 2 Temmuz toplantısında Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu’ndan 8 kişilik bir heyetin Türk cumhuriyetleri yazar kuruluşlarının davetlisi olarak Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan’a gitmesini, bu gezi sırasında ziyaret edilen kişi ve kuruluşlara verilmek üzere çeşitli hediyeler alınmasını, bu hediyelerin bedelleri ile heyetin iaşe ve ibatesiyle yol giderlerinin bir kısmının Vakıfca karşılanmasına karar verdi.
İstanbul’da Vakıflarlara ait Kızlarağası Medresesi’nin Bakanlar Kurulu tarafından TYB’ne tahsisi üzerine başlatılan restorasyon çalışmalarına katkıda bulunmak maksadıyla 20.000.000 TL’nin tahsisi, ayrıca, binanın toplu kirası karşılığı olarak 11.774.000 TL’nin verilmesi, TYB Derneği tarafından kullanılan İzmir ceddesindeki dairenin kirasının ödenmesi kararlaştırıldı.

Vakfın amaçları doğrultusunda üyeler arasında içtimai yardımlaşmayı güçlendirmek, vakfın çalışmalarına hız vermek için vakıf senedinin 10. maddesi (c) bendi gereğince “otomobil kampanyası” yapılması kararlaştırıldı. İki yıl süren ve İsmail Hacıfettahoğlu tarafından sürdürülen kampanya sonunda sağlanan kârla Mithatpaşa caddesi 54/18 numaralı daire satın alındı.

7 Eylül 1992 toplantısında, Kazakistan’ın Almatı şehrinde yapılacak Yeryüzü Kazakları Kurultayı’na davet edilen TYB heyetinin katılması kararlaştırıldı.
Ekim ayında yapılan toplantıda, Yılın yazarları ödül töreninin masraflarının Vakıfça karşılanması, ayrıca Kazakistan Yazıcılar Otağı’ndan 3 kişilik bir heyetin davet edilmesine karar verildi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 15. yılı münasebetiyle yapılacak faaliyetlere maddî yardımda bulunulması, “Tarık Buğra ile 75 yıl” adlı faaliyetin giderlerinin karşılanması kararlaştırıldı.

3 Ocak 1993’te İsmail Hacıfettahoğlu müdürlük görevine getirildi.

22-28 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da Necip Fazıl haftası ve Kazak Şairi Mağcan Cumabayulu’nın anılması ile ilgili faaliyetler yapıldı. Ünlü kazak şairi Mağcan’la ilgili anma için 40 kişilik Kazak Yazarlar Birliği heyeti Türkiye’ye davet edildi.

 

 

İlk Umumi Heyet

Vakfın ilk Umumî Heyet toplantısı 10 aralık 1994’te yapıldı. Kurucu mütevelli heyet büyük ölçede değişti:

D. Mehmet Doğan/Başkan
Mustafa Everdi/Başkan ve müdür (13.7.1995’te istifa etti)
Sadık Kınıkoğlu/Üye
Lütfi Şahsuvaroğlu/Üye
M. Nuri Şahin/Üye (21.8.1995’te istifa etti)
Bayram B. Tokel/Üye

10 mart 1995’te Türkiye Yazarlar Birliği’nin Türkmenistan’ın başkenti Aşkabad’da düzenleyeceği Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenine destek verilmesi kararlaştırıldı.

Bayram Bilge Tokel, 1 Ekim 1995’te başkan yardımcılığına getirildi. 5 ocak 1996’da yapılan toplantıda, Vakfı salonunda hızlı okuma kurslarının Adem Karafilik ve Cihan Balcı tarafından düzenlenmesi kararlaştırıldı.

2 Mart 1996’da Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyeleri kontenjanından Ali Akbaş ve M. Cemal Çiftçigüzeli mütevelli heyete davet edildi. Mayıs ayında, TBMM tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçilen D. Mehmet Doğan başkanlıktan ayrıldı. Üyeliği sürdürüp sürdüremiyeceğinin RTÜK’den sorulması kararlaştırıldı. Bayram B. Tokel Mütevelli hayat başkanlığına, Sadık Kınıkoğlu da başkan yardımcılığına seçildi. Boşalan üyeliğe Necmeddin Türinay davet edildi. RTÜK, D. Mehmet Doğan’ın mütevelli heyet üyeliğinin devamında bir sakınca olmadığını bildirdi.

 


TYB Vakfı Mütevelli Heyeti

D. Mehmet DOĞAN
Mütevelli Heyeti Başkanı

İbrahim Ulvi YAVUZ
Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı

M. Çetin BAYDAR
Üye

Muhsin METE
Üye

Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN
Üye

Üye
 
Üye 
 
Müdür
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim