• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Anlamak

Anlamak
Nesneleri anlamak da merak, soru, düşünce ve cevaplama aşamalarını gerektirir. Bunların dışında aynı zamanda insana haddini bilme sorumluluğu yükler.
Tanrılaşma uçurumuna, -bataklığına-kuyusuna düşmemesi için bu, gerekli bir sorumluluk. Bu bilme, önemli bir bilmedir. Çünkü nesneler insan ürünüdür, İnsan kendi ürününü kutsarsa, Tanrılaşma uçurumuna, -bataklığına-kuyusuna tepetakla düşer ve onu artık kimse kurtaramaz düştüğü yerden.

Anlamak insanı, tüm canlıları, dünyayı, evreni ve nesneleri: Acaba kolay mı zor mu bu eylem? Kolaysa ne kadar kolay? Zorsa ne kadar zor?Hangisini anlamak daha kolay veya daha zor:İnsanı mı, canlıları mı, dünyayı mı, evreni mi, nesneleri mi?

Biz en iyisi öncelikle “Anlamak nedir?” sorusunu cevaplamaya çalışalım. Sözlüklerde birden çok anlamı var bu kelimenin. Bu anlamlardan en çok öne çıkanı; “Bir şeyin ne olduğunu akıl yoluyla kavramak, akıl erdirmek” anlamıdır. Anlamak bahsinde ortaya çıkan asıl mesele; merak etmek, sorular sormak ve aklı çalıştırmak üçlüsünü dinamik tutmaktan geçer. Merak eden sorular sorar, sorular soran aklı çalıştırma gereği duyar: Çünkü her soru, cevabını arar. Soruların cevabını bulmak için zihnî yoğunlaşma gerek.

Devamı: https://www.insaniyet.net/anlamak/

Bu haber toplam 186 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim