• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Bir Astronottan Hayat Dersleri

Bir Astronottan Hayat Dersleri
Son yıllarda okuduğum en ilginç kitaplardan biri; “Bir Astronottan Hayat Dersleri”

Kapağında; “Uzaya çıkmanın bana yaratıcılık, kararlılık ve her şeye hazırlıklı olmak konusunda öğrettikleri” spotu ile yayımlanan Albay Chris Hadfield ’in anıları TUBİTAK Popüler Bilim Kitapları serisinden çıktı.

Çocuk yaşta, televizyonda Ay'a ilk insanın inişini canlı yayında izlerken büyüyünce astronot olmaya karar veren Hadfield, eğitim hayatı boyunca hep hayallerinin peşinden koşuyor.

Önce, Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri savaş pilotu daha sonra da uzayda yürüyen ilk Kanadalı astronot oluyor.

Yıllarca astronotluk eğitimi alan, yaklaşık 4000 saat uzayda kalan Hadfield, kitapta uzay maceralarını anlatmakla kalmıyor, dünyada ve uzayda başarılı olmak hatta hayatta kalmak için yapılması gerekenleri de okuyucularıyla paylaşıyor.

Sonsuz karanlık ve derin bir sessizlik içinde; Dünyanın etrafında saatte 28.163 kilometre hızla dönen bir uzay gemisinin içinde olmak, herhalde bir hız tutkunu olmakla, heyecan aramakla ya da yeni yerler görme merakı ile elbette açıklanamaz. Yazar bunu, yaşadığı ülkeye, milletine ve insanlığa yararlı işler yapmak olarak özetliyor.

Büyük resmi görebilmek için yukarıdan bakmak gerektiğine inanan yazar bir baba ve bir pilot olarak yaşadığı tecrübeleri okuyucuları ile paylaşırken bir gerçeğin altını ısrarla çiziyor: “Çok zordu, çok çalıştım, yaptım. Hayatın hangi alanında kim ne yapıyorsa onlara da tavsiyem: Başarıya odaklan, başkalarının ne düşündüklerini önemse ve küçük şeyleri dert et.”

Kitabı okuduğunuzda; bir yandan NASA'daki astronot eğitiminin ayrıntılarını, uzaya astronot gönderme sürecini, ailelerin olaya yaklaşımını ve ülkeler arasında nasıl bir iş birliği sağlandığını da ilk elden öğreniyorsunuz.

Eserin tanıtımında ise şu görüşlere yer veriliyor: “Albay Chris Hadfield onlarca yıl astronotluk eğitimi aldı ve yaklaşık 4000 saat uzayda kaldı. Bu süre içinde bir uzay istasyonunun kapısını İsviçre çakısıyla açmak, pilotu olduğu uçaktan bir yılanı dışarı atmak ve yörüngedeki bir uzay aracının dışına tutunmuş durumdayken geçici körlük yaşamak gibi maceralar atlattı.

 Albay Hadfield'ın başarısının ve hayatta kalmasının sırrı NASA'da öğrendiği alışılmadık bir felsefe idi: En kötü olasılık için hazırlan ve her anının tadını çıkart. Bir Astronottan Hayat Dersleri'nde Albay Hadfield okurları eğitim hayatı ve uzay keşfi yıllarının derinliklerine götürerek onlara imkânsızı nasıl mümkün kılacaklarını gösteriyor. Kalkışın heyecanını, uzay yürüyüşlerinin büyüsünü ve krizlerin gerektirdiği ölçülü ve sakin tepkileri aktardığı zihin açıcı ve eğlenceli hikâyelerle, alışılagelmiş bilgeliğin başarı ve mutluluğun önüne nasıl geçebileceğini anlatıyor.

 Uzayda aldığı olağandışı eğitim ona bazı alışılmadık dersler vermiş: Başarıya odaklanma, başkalarının ne düşündüklerini önemse ve küçük şeyleri dert et. Sizler belki de asla Albay Hadfield gibi bir robot yapmayacak, bir uzay aracı kullanmayacak, bir müzik videosu çekmeyecek ya da sıfır kütle çekiminde basit bir ameliyat gerçekleştirmeyeceksiniz; fakat onun güçlü ve farklı içgörüleri size bir astronot gibi düşünmeyi öğretecek, dünyadaki yaşama, özellikle de kendinizinkine bakış açınızı tamamen değiştirecek.”

 

Yazar: Chris Hadfield / Yayınevi: TÜBİTAK Yayınları / ISBN: 9786053123019 / Sayfa: 287 sayfa Basım Tarihi: 2019

                                                                                                                Mahmut Erdemir

adsiz-001.png

 

Bu haber toplam 3068 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim