“Bir Hilal Uğruna” Programı Trabzon’da gerçekleşti

“Bir Hilal Uğruna” Programı Trabzon’da gerçekleşti

Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu tarafından imzalanan ortak faaliyet protokolü gereği, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı anısına, “Bir Hilal Uğruna” konulu program Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde yapıldı.

2021 yılı, covid-19 zorlukları ardından adeta bir yeniden doğuş yılı oldu. Türkiye Yazarlar Birliği tarafımdan olgunlaştırılarak, 2021 Yılının İstiklal Marşı kabulünün 100. Yılı M. Akif Ersoy’un  vefatının da 85. yılı olmasından mütevellit bahse konu yılın, yıl boyunca tüm yurtta çeşitli etkinliklerle anılması ve özellikle genç jenerasyona bir farkındalık oluşturulması yönünde 2019 sonu itibariyle yoğun bir çalışma trafiği başlatıldı. Bunun yanı sıra, Anadolu’da Türkçe Şiir’inin öncüsü kabul edilen sevgi filozofu Yunus Emre’nin 700. ölüm yıl dönümü olması sebebiyle, Cumhurbaşkanlığı tarafından 30 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan genelge ile birlikte “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edildi.

Yılı bir kat daha anlamlı kılacak ikinci duyuru ise Türkiye Yazarlar Birliğinin girişimleriyle, 24 Aralık 2020 tarihinde mecliste grubu bulunan siyasi partilerin destek ve önergeleriyle yasal hale getirilen ve 6 Mart 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe konulan “2021 Yılı İstiklâl Marşı Yılı ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Yılı ” olarak icara edileceği yönündeki irade ile süreç tamamen resmiyet kazandı.

Bu genelge detayı ile 2021 yılı boyunca bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından İstiklal Marşı’nın anlamını ve Kurtuluş Savaşı’nın önemini anlatmak amacıyla halkımızın ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla anma etkinlikleri düzenlenecekti. “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” için de Yunus Emre’nin hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının “Bizim Yunus” olarak anılması, Yunus Emre’nin mirası olan Türkçe’nin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliği ile bilinçli ve doğru kullanılmasının sağlanması amacıyla “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt genelinde ve yurt dışında bir kampanyanın tertiplenmesine karar verilmişti.

26 Kasım 2021 tarihli Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde Cumartesi akşamı saat 19.00 da başlayan etkinlikte, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Yazarlar Birliği bu iki anlamlı yılı bir bünyede sahiplenerek, ortaklaşa yapılan hazırlıklarla, büyük bir programa öncülük ettiler. Mehmet Âkif Ersoy’u anmak ve özellikle genç nesil başta olmak üzere milletimize ciddi bir farkındalık oluşturması amacıyla başlanan “İstiklâl Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Anısına, Bir Hilal Uğruna” adlı programda değerli sanatçı Aykut Kuşkaya ve değerli Şair-Yazar Bestami Yazgan konuk edildi.

Bestami Yazgan’ın şiirleri ile başlayan sunum Aykut Kuşkaya’nın seslendirdiği ezgiler ile program boyunca devam etti. Gece, Bestami Yazgan’ın yine kendi ifadeleri ile daha büyük bir anlam kazandı:

“Dar zamanda verilen lokma unutulmaz. Yunus Emre, Moğol istilalarının olduğu Anadolu topraklanın dar zamanları için Türk halkına verilen bir lokmadır. Aynı şekilde Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı, Milli Mücadele gibi güç bir dönemde Türk halkına verilen bir lokmadır” sözleri ardından “Destanı yazılmamış zaferlerin boynu bükük kalır” sözleri ile destanı yazılmış zaferlerimizden Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” adlı eseri seslendirildi. Aykut Kuşkaya, YunusEmre’ye ait bir şiir olan “Gönüller Yapmaya Geldim” eserinin bestelenip, şarkılaşmış suretiyle bizlere sunması, şiirin güzelliğini bambaşka bir dünyaya taşıdı.

 Bestami Yazgan ve Aykut Kuşkaya’nın birbirinden güzel şiir, türkü ve ezgileriyle devam eden gece İstiklal Marşı’nın önemi, saygı duruşu, şehitlerimizin anılması ve değerli sunumlarla birlikte anlamlı dolulukta bir gece olarak sonlanırken, programa katılım sağlayan Türkav Başkanlığına, KTÜ Rektör yardımcımıza, Trabzon Üniversitesi Rektör Yardımcımıza, Trabzon Milletvekilimize, STK Başkan ve Yönetim Kurullarına, uzaktan yakından programa teşrif eden tüm paydaş ve vatandaşlarımıza teşekkür edildi.

 

Bu haber toplam 478 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim