• İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C

D. Mehmet Doğan’a Armağan

D. Mehmet Doğan’a Armağan
Değerli yazar ve mütefekkir D. Mehmet Doğan için hazırlanmış bu eser, bir ömre sığan dostlukları, dostluklarla inşa olan fikir ve edebiyat ortamının serencamını ele alan ‘’Yazarlık muhit işidir’ sözünün vücut bulmuş halidir.

Eserde, her sayfada ya da bölümde, düşünce sanat dünyasında mühim yere sahip bir yazar veya şair, birlikte alınan yol ölçüsünde veya D. Mehmet Doğan’ın eserlerine şahitlik ettiği miktarda ses veriyor.

‘Hissiyatım ile ortaya çıkan metin arasındaki farktan dolayı, sevdiklerim ve kaybettiklerim için yazamıyorum’ diyen büyük hikayeci Mustafa Kutlu, ‘’Kendini Yazan Şarkı’’ başlığı altında Mehmet Doğan’ı ‘gülü tarif etmek için söylenmedik bir söz’ arayarak en içten şekilde anlatıyor.

’İkimizde 68 kuşağından idik, yani 47’li...Ya tahammül ya sefer dedik, yürüdük...Hepimiz samimi, hepimiz acemi...’’

Mustafa Kutlu bu sözlerle yer alıyor Mehmet Doğan için hazırlanmış TYB’nin 40. Yılında D. Mehmet Doğan’a Armağan kitabında...İstanbul’da birlikte yaptıkları çalışma nihayete erdiğinde Mehmet Doğan’ın Ankara’ya dönüşünü ‘’Kendi türküsünü söylemeye gitti’’ tadında uğurluyor.

Mustafa Kutlu’nun satırlarında yer bulduğu gibi ‘Basın Yayını Birincilikle Bitirdim Diplomamı Almaya Gitmedim’’ başlığı altında kitabın son kısmında “İlk nüfus cüzdanımın arkasında Sümerbank bezi verilmiştir damgası vardı, bunun için tarih sahihtir” diyerek doğum tarihini Mehmet Doğan da aynı vurguyla yapıyor, Osman Özbahçe, Atilla Mülayim söyleşisinde... “47’liyiz elhamdulillah”

1947 yılında Ankara’nın Kalecik ilçesinde dünyaya gelen Mehmet Doğan, kitabın başka bir bölümünde Bilal Kemikli’nin ifadelerinde ‘’Muhit İnşa Eden Muharrir’’ olarak yer alıyor ve ‘Bizim Ankaramız’’ dediği, Hacı Bayram-ı Veli’nin şehri Ankara’da, şehirle birlikte inşa olan insan gibi; Ankara merkezli kültür hareketininin öncüsü Mehmet Doğan ve onun oluşturduğu muhiti her zaman güvenli bir sığınak olarak değerlendiriyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Okulu mezunu olan Mehmet Doğan’ın Hareket Dergisinde şiirle başlayan yolculuğu, Dergâh Yayınları ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurulması ile devam ederken, “Batılılaşma İhaneti” ile başlayan yazarlığı pek çok kitabın yanısıra “Büyük Türkçe Sözlük” ile birlikte fikir ve edebiyat alanında önemli yer tutuyor. D.Mehmet Doğan’a Armağan adlı kitabı yayına hazırlayan şair Osman Özbahçe “Batılılaşma İhaneti” kitabını değerlendirirken ‘’Türkiye’de resmi ideoloji olarak kabul edilen batılılaşmaya itiraz eden ilk gerçek ses Mehmet Doğan’dır’’ diyerek eserde yer alıyor.

Kubbealtı Akademi Dergisinde ‘’Düşmeyen Kale’’ başlığı altında yayınlanan ve kitapta aynı başlıkla yer alan makalesinde Cemil Meriç, Mehmet Doğan’ın ‘’Dil devrimi aydın ihanetinin bir safhasıdır’ sözüne yer veriyor ve bunu isabetli bir teşhis olarak açıklıyor.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 40. Yılında Kurucu Başkan ‘D. Mehmet Doğan’a Armağan’ adıyla basılmış, düşünce, edebiyat dünyamızda önemli izler bırakan büyük şair, yazar ve akademisyenin görüşlerinin yer aldığı, fotoğraflarla birlikte arşiv niteliği taşıyan bu kitap, şair Osman Özbahçe tarafından yayına hazırlanmış ve TYB Yayınlarından çıkmıştır.

 

 

Emine Ergül

Bu haber toplam 1012 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim