• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Dâhiden Kâtile: Oppenheimer

Dâhiden Kâtile: Oppenheimer
Christopher Nolan, sinema sanatında son 20 yılın belki de en başarılı birkaç yönetmeninden biri.

 Kaleme aldığı senaryolardan çekim tekniklerine, işlediği konulardan filmlerin sinematografisine, doğal çekim alanlarından müziğe kadar yaptığı her işi neredeyse kusursuza yakın bir şekilde sonuçlandırmayı ve seyirciye sunmayı hedefleyen Nolan, bu özellikleri ile diğer senarist ve yönetmenlerden ayrılıyor. Genelde bilim, bilim-kurgu konulu senaryo ve filmlerle karşımıza çıkan Nolan, tarihin dönüm noktalarına da değindiği birkaç filme imzasını attı. Yani Nolan, sadece bir alanda değil, birden fazla alanda yönetmen koltuğuna oturarak çeşitliliği sağlamayı ve başarısını sürdürmeyi hedefleyen birisi.

Nolan’ın sinema kariyeri 1989’da yayınlanmamış kısa filmlerle başlamış olsa da Hollywood sineması onu ilk defa 1998’de Following (Takip) filmiyle tanıdı. İki yıl sonra insan aklının sınırlarını zorladığı, anlam karmaşasının belki de en üst seviyelere ulaştığı filmi Memento (Akıl Defteri) yayınlandı. Ardından sırasıyla 2002’de Insomnia (Uykusuz), 2005’te Batman Beggins (Batman Başlıyor), 2006’da Prestij, 2008’de Batman: The Dark Knight (Kara Şövalye), 2010’da Inception (Başlangıç), 2012’de Batman: The Dark Knight Rises (Kara Şövalye Yükseliyor), 2014’de Interstellar (Yıldızlararası), 2017’de Dunkirk, 2020’de Tenet ve son olarak geçtiğimiz günlerde beyaz perdeyle buluşan, hem bu yaz merakla beklenen hem de bu yazının konusu olan Oppenheimer.

Jean Baudrillard, Simülarklar ve Simülasyon (Doğu Batı Yayınları, 2022) adlı eserinde, “Sinema, tarihin ortadan kaybolmasına ve egemenliği bir arşivin eline geçirmesine bizzat katkıda bulunmuştur.” der. Sanırım Christopher Nolan da bu şekilde düşünüyor olmalı ki, biri Avrupa biri de dünya tarihinde dönüm noktası olan iki olayı sinemaya taşıdı: Dunkirk ve Oppenheimer.

Gerçek bir olaya dayanan Dunkirk filminde, II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusunun Fransa’nın Dunkerque kıyılarında 400 bin askerle sıkışması ve bu ordunun, deniz desteğiyle Dunkerque’ten tahliye edilmesi işlenir. Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Hollanda ortak yapımı filmin başrollerinde Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden, Harry Styles, Cillian Murphy ve Tom Hardy gibi yıldız oyuncular yer almaktadır.

Oppenheimer filmi ise teorik bir fizikçi olan, “atom bombasının babası” J. Robbert Oppenheimer’ın (Oppie), Ağustos 1942’de kurulan ve ABD için atom bombasını geliştiren Manhattan Projesi’ni yönettiği ve nükleer silahların yayılmasını yavaşlatmaya çalışan gruplarla ilişkisi nedeniyle 1954 yılında yetkililer tarafından Komünist olarak damgalandığı olayı ele alıyor. Filmin oyuncu kadrosu ise tam bir Hollywood yıldızlar geçidi: Cillian Murphy (Robert Oppenheimer), Robert Downey Jr. (Lewis Strauss), Emily Blunt (Katherine Oppenheimer), Matt Damon (Leslie Groves), Rami Malek (David Hill), Florence Pugh (Jean Tatlock), Tom Conti (Albert Einstein) ve Gary Oldman (Harry S. Truman).

Devamı: https://www.edebifikir.com/sinema/dahiden-katile-oppenheimer.html

Bu haber toplam 157 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim