• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Hey Mey Moro

Hey Mey Moro
1980’ li yıllarda Yeni Düşünce Gazetesi’ndeki yazılarından tanıdığımız gazeteci-yazar Ş. Adnan Şenel’in yeni romanı “Bir Umudun Uzun Yolculuğu: Hey Mey Moro” Eşik Yayınlarının Edebiyat Dizinden çıktı.

Birinci Dünya Savaşında sırasında; Rusya'da esir olan Türk askerlerinin, Türkiye’ye dönüş yolculuklarında Japon gemisindeki çileli günlerini anlatan; tarih ve edebiyat ürünü roman gerçek hayattan alınmış olayları anlatıyor.

Eğitim, sinema, kültür sanat ve dış politika gibi konularda araştırma ve inceleme yazıları da yazan Şenel, Sibirya’dan başlayıp Türkiye’de sona eren ve aylar süren sıkıntılı yolculuğu  roman örgüsü içinde anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda okurlara oldukça kapsamlı, belgelere dayalı tarihi bilgiler de sunuyor.

Tarihi roman okumayı sevenler için tavsiye edeceğimiz eserin tanıtım yazısını da sizinle paylaşmak istiyorum.

“Birinci Dünya Savaşı’nın devam ettiği dönemde  Çarlık Rusya’sında Bolşevik İhtilali olur. İhtilal sonrasında Çarlık rejimi yıkılınca, Rusya’daki düzen altüst olur ve ülkede büyük bir otorite boşluğu ortaya çıkar.

Japonya bu otorite boşluğundan yararlanarak, Sibirya’ya asker çıkarır ve kısa sürede Sibirya’dan Baykal Gölü’ne kadar gelerek bu sahanın denetimini de ele geçirir. Dünya Savaşı sırasında Rusya’nın elinde bulunan esir askerlerin denetimi de Rusya’daki Bolşevik-Menşevik çatışması sırasında  taraf olmasınlar diye Sibirya’ya , Vladivostok ve Novonikolsk-ussuriyskiy’de bulunan esir kamplarına sevk edilirler. Böylece, bu yerlerdeki Türk esirlerin denetimi de  Japonya’ya geçmiş olur.”

Japonlar esir olan Osmanlı askerlerinin Hint Okyanusu üzerinden İstanbul’a gönderileceğini bu iş için gereken maliyeti de çıkarırlar.

Tarihler 1921 yılı Şubat ayını gösterdiğinde Japon askerî yetkilileri, Türk esirleri taşımak için Japon askerlerini ve “Heymeymoro” yani “Parlak Barış”  adlı şilebi Vladivostok Limanı’na gönderirler.”

Ş. Adnan Şenel’in “Selânik İçinde Salâ Okunur” romanından sonra, tarihi belgelere dayanarak kaleme aldığı “Bir Umudun Uzun Yolculuğu: Hey Mey Moro” romanı, Osmanlı askerlerinin yaşadığı bu uzun ve meşakkatli yolculuğa sizleri de davet ediyor.

Hey Mey Moro: Eşik Yayınları /Edebiyat Dizisi / Basım Tarihi: Ocak 2018 / 1. Baskı / 443 sayfa / ISBN :978-605-159-414-9

 

Ş. Adnan Şenel’in Eserleri:

Şafak Sözü, (Roman 2006 )

Ölümden Önce Aşk Vardı, ( Roman 2009)

Kaçak Yürek, (roman 2011)

Elma ve Bıçak, ( Roman 2012)

Mezardaki Göz, (Roman 2014)

Selânik İçinde Salâ Okunur, (Roman 2017)

Sinema/Sızlar İçimizde,  2018

Doğu ve Batı’da Düşüncenin Temelleri, 1993

 

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 2265 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim