• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Sarıkamış'ın buzdan perdesi!

Sarıkamış'ın buzdan perdesi!
Tarih sayfalarına bakılınca kimilerince hüzünlü bir sayfası kimilerince de başarısızlıkla sonuçlanmış bir taarruzdan geriye kalan bir felaket tablosu olarak görülen Sarıkamış üzerine bugüne kadar birçok şey yazıldı.

Mustafa Kutlu’dan Özhan Eren’e, Bingür Sönmez’den Cavit Marancı’ya kadar birçok isim dili dönüp kelâmı yettiğince kalem oynattı bu mesele üzerine.

Tarih ve edebiyatta âdettendir, genelde kahramanlıklar ve zaferler kaleme alınır ki hem milletin her ferdine örnek olsun hem de, sanki böylesi mümkünmüş gibi, koskoca bir milletin tarih kitabını yalnızca başarı vesikaları doldursun.

Belki de bu yüzden Sarıkamış yazılırken hep bir şeyler eksik kaldı. Ne vakit bu meseleyi ele alan bir kitap kaleme alınıp, bir film çekilse resmî olanla gayrî resmi olanın arasındaki ince çizgide gidip geldi söylenenler. Ve çoğunlukla da tarihimizin kar altında kalmış bir kör noktası olarak kaldı Sarıkamış.

Artık bu buzdan perdeyi kaldırmalı!

Ay Vakti Dergisi'nin Şubat sayısında okuduğum Sarıkamış’a dair iki yazıda tarihimizin üzerine çığ düşmüş bu meselesine farklı bir bakış açısı gördüm.

Sarıkamış Harekâtı ve 91. Alay adlı kitabıyla meseleye daha evvel de eğilmiş olan Cavit Marancı her şeyden önce Sarıkamış’tan ne kadar haberdar olduğumuzu soruyor bizlere yazısında. Ardından da “eşi benzeri görülmemiş bir fenomen olarak tarihimize çığ gibi düşen” Sarıkamış ile alakalı yapılması gerekenlerin hamasetle karışık bir gözyaşı mesabesinde kalmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/sarikamis-in-buzdan-perdesi-h5550.html

Bu haber toplam 195 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim