• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

TYB İstanbul’da Yazıcıoğlu Anıldı

TYB İstanbul’da Yazıcıoğlu Anıldı
Türkiye Yazarlar Birliği’nin 714 no’lu üyesi merhum Muhsin Yazıcıoğlu TYB İstanbul Şubesi tarafından düzenlen özel bir programla anıldı.

Yoğun bir katılımla gerçekleşen programda Sanatçı Hasan Sağındık, Şair Selçuk Küpçük, Yapımcı Kemal Tekden, Senarist Ozan Bodur ve Yesevi Alperenler Derneği Başkanı Kürşat Mican birer konuşma gerçekleştirdi.

Anma programına uzaktan yakından katılan herkese teşekkür eden TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da yaptığı açılış konuşmasında Muhsin Yazıcıoğlu’nun millet ve memleket sevgisinin gençlerimize örnek olacak güzellikte olduğunu belirtti. Yazıcıoğlu’nun Türkiye’nin ortak bir değeri olduğunu vurgulan Bıyıklı şöyle konuştu.

‘Yazıcıoğlu birçok sıradan bir siyasetçi olmadı. Siyasete değer kattı. Toplum değerini bilmese de o değerli olmayı iktidar olmaya tercih etti.  Kirli çarklara girmedi yalan söylemedi yanlışa sapmadı. Cenabı Allah Ona İktidar alanını nasip etmedi ama tarih boyunca güçlü iktidarlara sahip olmuş çok kişiye nasip olmayacak şerefli bir itibar alanını ikram etti.

Yazıcıoğlu Türk siyasetinin Yunus’udur. Yunus gibi herkesi sevmiş saymış herkes tarafından saf bir sevgiyle sevilmiş sayılmıştır.  Abdürrahim Karakoç da bir anısında Yazıcıoğlu’na siyasette başarı olamama sebebinin Yunus gönüllü olmasından kaynaklandığını bir yüzünün mutlaka Yavuz olması gerektiğini söylemiştir. Bazı haller de tercihe açıktır.  Yavuz olmayı da başaracakken Yunus olmakta karar kılmak da irfani bir tercihten başka bir şey değildir.

Taceddin Dergahı’na ne zaman gitseniz her memleketten her meşrepten ziyaretçi kabri başında duaya durduğunu görüyorsunuz. Kabriniz milletin kalbi olmuşsa asıl iktidar sizsiniz demektir. Yazıcıoğlu artık  Anadolu erenlerinden bir eren gibi anılmaya gönüllerde yaşatılmaya devam edecektir.

Nurettin Topçu bir yazısında millet mistikleriyle ilgili şöyle der. ‘Millet mistikleri büyük muzdariplerdir. Onların aşk haline gelen zevkleri milletin ıstırabını mustarip yaşayışları ile hemahenk(denk) hale getirmektedir.’

Gerek hayatıyla gerek vefatıyla herkesin gönlünde müstesna bir yer tutan Yazıcıoğlu tam da Topçu’nun tariflerine uyan bir millet mistiğidir.

Bazı insanlar devlette büyük makamlara gelmişlerdir. Fakat makam gidince isimleri silinip gitmiştir.

Halkımızın bütün makamlardan üstün tuttuğu gönül makamına girenler ise ebediyen unutulmamışlardır. Türk halkının irfan nazarı daima diridir. Hangi yüreğin kendisi için çarptığını hangi yüreğin vatan sevdasıyla attığını kimin rol yaptığını iyi bilir.

Merhum milliyetçi gelenek içerisinde İslam’a bağlılığı en önde olan isimlerden olmuştur. Öyle ki sloganlara söylemlere hatta yaşayışlara tesir edecek olan İslami kimliği camiasına kazandıran odur.

Hayatı boyunca Anadolu’yu aşkla mayalayan maneviyat önderlerinin kutlu mirasına sadık kalmıştır. Ahi Evran, Hacı Bektaş, Hacı Bayram Veli, Hacı Şaban Veli, Şücaattin Veli, Şeyh Edebali, Hayreddin Tokadi, Bahaeddin Veled, Mevlâna, Sadreddin Konevî, Muhiddin Arabî, Yunus Emre, Fahrüddin Iraki, Necmedddin-i Dâye, Evhadüddin-i Kirmani, Emir Sultan, Geyikli Baba, Somuncu Baba, Sarı Saltuk gibi ulu şahsiyetlerin coğrafyamıza yaydığı irfani zenginliğin farkında bir ömür sürmüştür..

 Yesevi’nin günümüzdeki sadık bağlılarından olan Yazıcıoğlu’nun tasavvufla köklü bir bağı vardır. Dışardan beslenme ithal köktenci akımlara karşı gençliği büyük şahsiyetlerin günümüzdeki temsilcilerine yönlendirmiştir.

Kendisi de Anadolu’nun hangi köyünde bir Hak dostu varsa ziyaret etmiş dualarını almıştır. O yüzden her tarikatın yol başçısının dilinde Bizim Muhsin diye geçer adı.

Aşağılık işkencelerin her türlüsüne maruz kalmasına rağmen ne devletine ne kaderine küsmüştür.  Allah’a dayanmış zikrullaha yapışmış ve zalimlerin zulmünü inancına sarılarak savmıştır. Bu konuda yaşadıkları hem yakıcı hem de sarsıcıdır.

Partiler, kurumlar, koltuklar, makamlar gelip geçicidir. İnsanın insana emanet kılındığı davalar ise bakidir.

 Merhum Yazıcıoğlu hem hayatıyla hem vefatıyla bu hakikati herkese göstermiştir.

Aziz ruhu şad olsun.

6a435015-2d74-44ca-bca3-2c9859369d6c.jpgb150b6e2-f10b-439b-a9cb-0bf20c072bce.jpg

Bu haber toplam 535 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim