• İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C

TYB’nin 2019 yılı ödülleri verildi

TYB’nin 2019 yılı ödülleri verildi
Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2019 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülleri sahiplerine tevdi edildi.

Türkiye Yazarlar Birliği 2019 yılındaki "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" nı belirlemiş ve  TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, birlik genel merkezinde 01.01.2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısında ödül alan isimleri kamuoyuna duyurmuştu.

Dünyada etkili olan ve ülkemizde de toplum sağlığını tehdit etmeye devan eden salgın nedeniyle ödül alacaklar için gerçekleştirilecek tören şimdiye kadar ertelendi.

Şimdi ise; salgınla ilgili gerekli tedbirler alınmak suretiyle, ödül alacakların bulundukları illerde, az katılımlı ve seyircisiz mütevazi törenlerle eser sahiplerinin ödülleri kendilerine takdim edildi.

Sami Güçlü: TYB’nin ödülü bizim için çok önemlidir

Ankara’da  “2019 yılı Üstün Hizmet Ödülü ”nü alan Tarım eski Bakanı ve Anadolu Mektebi kurucusu Prof. Dr. Sami Güçlü yaptığı konuşmada, ülkemizde bir çok okuma guruplarının olduğunu Türkiye Yazarlar Birliği’nin bu guruplar arasından Anadolu Mektebi’ni seçmesinin kendileri için çok değerli olduğunu ifade etti.

2012 yılında az sayıda öğrenci ile başlayan okumaların şimdi bir çok şehirde ve yüzlerce öğrenci ile Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş yazarların eserlerinin okunduğunu belirten Güçlü, eserleri ve yazarlarını nasıl belirlediklerine ilişkin olarak da şunlar söyledi: “Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Necip Fazıl, Nurettin Topçu, Sezai Karakoç, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cengiz Dağcı, Yahya Kemal Beyatlı ve Samiha Ayverdi başta olmak üzere yerli, milli, manevi ve evrensel  insani değerlere sahip olan, bu değerler temelinde hayatlar sürüp toplumumuza bu değerleri telkin eden yazarlardan seçiyoruz. Ayrıca, Anadolu Mektebi, yaptığı programlarda tiyatro gösterileri, şiir dinletileri, konserler de gerçekleştirerek okuma gruplarındaki öğrencilerin kültürel birikimlerine çok yönlü katkılar sunmayı hedeflemektedir.”

Zeki Eraslan: Bu ödülü almış olmakla sorumluluğumuz daha da artmıştır

2019 yılının “Yayıncılık Kamu” ve “Halk Kültürü” ödülleri; kamu adına yaptığı önemli eserler ve Müjgan Üçer’in Türk Kültür ve Sanatında Hayat Ağacı eseri nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi’ne verildi.

Ödülü alan Başkan Yardımcısı Dr. Zeki Eraslan yaptığı konuşmada kurumsal yayıncılığın çok önemli olduğunu vurguladı.

Atatürk Kültür Merkezi’nin Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı olarak hizmet verdiğini belirten Eraslan, “Kurumumuz kültür, sanat, tarih ve edebiyat konusunda çok önemli faaliyetleri gerçekleştirmekte ve yayınlar yapmaktadır. Kurum olarak bu ödülü almış olmakla sorumluluğumuz daha da artmıştır. Bu kadar kıymetli bir ödülü almak, bizi yayıncılık alanında da daha titiz daha özenli ve titiz kılmaktadır. Kurum olarak, Türkiye Yazarlar Birliği’ne ve Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a bizi iki ödüle birden layık gördükleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.” diye konuştu.

Musa Kazım Arıcan: Eserleri belirlerken gerekli hassasiyeti gösteriyoruz

TYB Genel merkezinde Covid 19 nedeniyle gerekli tedbirler alınarak düzenlenen ve sadece Ankara’dan ödül alanların katıldığı törende konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, Mart 2020 tarihinde Konya Büyükşehir Belediye’nin ev sahipliğinde Konya’da gerçekleşecek törenin salgın nedeniyle bir çok kez ertelendiğini söyledi.

Genel Başkan Arıcan eser sahiplerinin bulundukları illerde ödüllerinin verildiğini belirttiği konuşmasında, TYB’nin kuruluş ve amacına ilişkin olarak  şunları söyledi:

“Türkiye Yazarlar Birliği, yazarlar arasındaki mesleki dayanışmayı geliştirmek ve ülkemizin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla; kurucu ve şeref  Başkanımız D. Mehmet Doğan ve 14 arkadaşının bir araya gelmesiyle 7 Ağustos 1978’de kurulmuştur. Aradan geçen bu 42.yılda yurt içinde ve yurt dışında faaliyetlerini ara vermeksizin başarı ile devam ettirmiş, yazar okulu başta olmak üzere uyguladığı bir çok proje faklı sivil toplum kuruluşlarına örnek olan TYB; Türkiye’nin milli ve manevi değerlerini, kültürünü, sanatını, edebiyatını ortak payda olarak kabul eden ve  bu değerleri korumak, geliştirmek ve yarınlara taşımak için; yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşlarıyla iş birliği yaparak önemli faaliyetleri gerçekleştirmeye devam ediyor.”

Ödül alacak eserlerin nasıl belirlendiğine de değinen genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Önemli ve sürekli faaliyetlerinden biri de Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları değerlendirmeleridir. Türkiye Yazarlar Birliği’nin her yıl gerçekleştirdiği değerlendirme, Türkiye’de kurumlaşan önemli ödüllendirmelerden biridir. TYB’nin “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödülleri, yıl içerisinde öne çıkan sanat, edebiyat ve fikir eserleri ve sahiplerine kamuoyunun dikkatini çekmek ve toplumun öncüsü konumundaki sanatçı ve yazarlarına borcumuzu ifaya yönelik yapılan teşvik edici faaliyetlerindendir.”

Ödüllerin maddi değil ama sanatsal bir değerinin bulunduğunu, beratların ebru, grafik ve fotoğraf sanatçısı Bekir Sıddık Soysal tarafından özel olarak tasarlanıp yapıldığını belirten Başkan Arıcan, “Yıl içinde yönetim kurulumuzun kapsamlı araştırmalarının yanı sıra ülkemizin seçkin gazeteci, yazar, çevirmen, editör, şair ve eleştirmenlerinin görüş ve önerilerinden de yararlanılarak eser sahibinin dünya görüşü ve ideolojisine bakılmaksızın yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz. TYB yönetim kurulunda görev yapan arkadaşlarımızın ve seçici kurul üyelerinin eserleri değerlendirmeye alınmamaktadır. Ayrıca, aynı dalda bir kişiye üst üste ödül verilmemektedir. Ödül alacak eserler konusunda büyük bir hassasiyet gösteren seçici kurulumuzun bu davranışı yılladır hiç değişmediğinden “iyi eserlerin aranıp bulunması” yönündeki bu gayretimiz kamuoyu tarafından da her zaman takdirle karşılanmış ve TYB edebiyat dünyasında haklı bir ün kazanmıştır. Bu vesile ile;  özgün eserleri ile Türk kültür, sanat ve edebiyat hayatına önemli katkılarda bulunan değerli yazar, bilim insanı ve mütefekkirlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliğinin 2019 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödülleri verilen isimler ve kurumlar şöyle sıralandı:

Hikâye dalında: Emin GÜRDAMURHerkesten Sonra Gelen kitabıyla, Şiirde : Hakan ŞARKDEMİRFiten kitabıyla, Romanda: Burcu GÜVEN,  Alem-i Misal Rehberi eseriyle, Denemede: Muammer ULUTÜRKFotoğrafname kitabıyla, Fikirde : Ahmet DEMİRHANKuruluş Sarmalı’ndan Kurtulmak Osmanlı ve Hakimiyet Telakkileri eseriyle, Araştırmada: Murat BARDAKÇI, Bir Devlet Operasyonu: 19 Mayıs  eseriyle, İncelemede: Şefaettin SEVERCAN,  Hz. Muhammed- (İslam Daveti Mekke- Davetten Devlete Medine- Devletten Medeniyete kitaplarıyla, Dilde: Ali Özgün ÖZTÜRK Dil İnkılâbının Türkçenin Söz Varlığına Etkileri eseriyle ( Türk Dil Kurumu Yayınları), Edebi Tenkitte: Hüseyin ETİLİsmet ÖZEL ve Partizan Aynı Adamın Öyküsü kitabıyla, Hatırada: Nurettin DURMAN,  Haydi Bana Eyvallah eseriyle, Gezide: Hasan Salih SAĞLAM,  Üç Medeniyetin İzinde kitabıyla, Tercümede:  Umut BaşarSiyavuş'un Ölümü; Sevüşün tercümesiyle, Çocuk Yayınları: Gülşen Arslan AKÇANe Zaman Büyüyeceğim kitabıyla, Basın Fıkra alanında: Halime GÜRBÜZ,  (Türkiye Gazetesinden), Basın Röportajda: Fatma Gülşen KOÇAK  (Yeni Akit Gazetesinden), Kültür Sanat Haberleri dalında: ANADOLU AJANSI, Kültür-Sanat alanındaki yayınlarıyla, Dergi Yayıncılığında: Şehir Kültür Sanat Dergisi ile (Kayseri), Türk Müziğinde: Adile Kurt KARATEPEYADİGÂR TRT Radyo Programıyla, Halk Kültüründe: Müjgan ÜÇER, Türk Kültür ve Sanatında Hayat Ağacı eseriyle (Atatürk Kültür Merkezi Yayınları), TV Programında: TRT2 Edebiyat Söyleşileri, programıyla, TV Belgeselde: TRT Dünyayı İyilik Kurtaracak programıyla, Şehir Kitaplarında: Mehmet Ali KÖSEOĞLU,  Menteşede’ki Muğla eseriyle, Yayıncılık Kamu Ödülü: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları,  Yayıncılık Özel Ödülü: YADE Kitap Yayınları, Sinema dalında: Murat Pay, Dilsiz Filmiyle ödüllerini aldılar.

Kültür ve sanat hayatına uzun süreli katkılarından dolay üstün hizmet ödülü alan isimler ise; Prof. Dr. Mehmet BAYRAKTAR, Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ ve Prof. Dr. Süreyya FARUKİ.

                                                                                                                Mahmut Erdemir

dsc_1610.jpgimg_0949.jpgdsc_1803.jpgimg_0952.jpgimg_0945.jpg

Bu haber toplam 1315 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim