• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

SULTAN 2. OSMAN HAN (Genç Osman)

SULTAN 2. OSMAN HAN (Genç Osman)
Tarihçi- Yazar Mehmet Emin Gerger’in 97. Kitabı yayınlandı..

Tarihçi, Araştırmacı, Yazar Mehmet Emin Gerger’in yazdığı, “Sultan 2. Osman Han (Genç Osman) ” adlı Kitap, Gerger Yayınları tarafından yayınlandı. Gerger’in 97. Kitabı olan eser, iki ana bölüm ve toplam 159 sayfadan oluşuyor.

Kitabının Önsöz’ünde Kitap hakkında şu bilgiler yer alıyor: “Sultan 2. Osman (Genç Osman), onaltıncı Padişah olarak Osmanlı Devleti Tahtı’na çıktı. Sultan Osman genç yaşta tahta çıktığı zaman, ilk iş olarak idari görevlerde, Divan üyeleri arasında değişiklik yaptı. Devlet doğuda İran ile batıda Lehistan ile süren iki savaş arasında kal­mıştı. 2. Osman gerekli düzeni kurduktan sonra, askerin itirazı­na rağmen, Lehistan üzerine sefere karar verdi ve sefere de şah­sen katıldı. Saltanatta bulunduğu senelerde Devlet İstanbul’da arka arkaya gelen tabii afetlerle uğraşmak zorunda kalmıştı. 1621’de İstanbul Bedesteni’nin bir bölümü, bir sene sonra da kalan kısmı yanmıştı. Sultan Osman Han’ın en önemli düşüncesi, Yeniçerileri ve Yeniçe­ri Ocağı’nı ortadan kaldırmak idi. Bunun için güvendiği görevlilerle hazırlıklara başladı. Yerine yeni askeri bir disiplinin nasıl ku­rulacağı konusunda da çalışmalar yapıldı. Bu faaliyet Ocaklı ta­rafından haber alındı ve bir takım isteklerle Sultanahmet meyda­nında toplanarak isyan ettiler. Padişah’ın kendilerini ortadan kal­dıracağını anladıklarından, ondan önce davranıp Topkapı Sarayı’nı bastılar. Sultan Mustafa’yı tahta geçirdiler. Reformcu, yenilikçi bir Padişahı da bo­ğarak öldürdüler!..

Sultan 2. Osman Han (Genç Osman) iyi yetişmiş bir Şehzade idi ve Devletin idare­sini çok genç yaşta teslim almasına karşın, iktidar sorumluluğu­nu taşıyacak güçte idi. Aceleci bir yapıya ve hırçın bir karakte­re sahipti. Atılgan, cesur ve akıllı idi. Devletin içinde bulundu­ğu durumu yakından biliyor, Devletin güçlenmesinin, yapılacak reformlarla sağlanacağına inanıyordu. Atalarının Devlet toprak­larını korumadaki başarılarından ve kazandıkları zaferlerden gurur du­yuyordu. Genç Osman orta yapılı, açık tenli, yakışıklı bir fiziğe ve çok kuvvetli bir bünyeye sahipti. Ruhen de çok hassastı. İyi bir şair­di ve Farisi mahlası ile şiirler yazardı.”   

         İki ana bölümden oluşan kitabın Birinci Bölümü: “Sultan 2. Osman Han’ın Hayatı ve Dönemiİkinci Bölümü:Fotoğraf ve Belgelerle Sultan 2. Osman Han (Genç Osman)” adlarını taşımaktadır.

Tarihçi, Araştırmacı, Yazar M. Emin Gerger’in Osmanlıca kaynaklar ışığında yazdığı bu önemli kitap; Sultan 2. Osman Han (Genç Osman) ve döneminin iç ve dış olaylarını, yapılan Fetihleri, Sultan 2. Osman Han (Genç Osman)’ın nasıl Şehid edildiğini, daha geniş ve doğru olarak öğrenmek isteyen herkesin mutlaka okuması gerekli önemli bir başucu kitabı durumunda..  

İletişim: megerger@hotmail.com/Gerger Yayınları-Tel: 0532. 5226164

 

Bu haber toplam 1284 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim