• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

D. Mehmet Doğan: Türk Dünyası zengin bir şiir varlığına sahip

D. Mehmet Doğan: Türk Dünyası zengin bir şiir varlığına sahip
Şölende, Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına verilen ve seçici kurul tarafından belirlenen ödül alacak şairlerin isimleri D. Mehmet Doğan tarafından açıklandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TİKA’nın desteği, Trakya Üniversitesinin ev sahipliğinde Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Mimar Sinan'ın hatırasına ithaf edilerek gerçekleştirilen "Türkçenin 13. Uluslararası Şiir Şöleni" sona erdi.

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Salonunda, TYB Genel Sekreteri Muhammet Enes Kala ve Kırgızistan’dan Şair Altınbek Ismailov’un birlikte sundukları kapanış programında bir konuşma yapan Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan “Üç günlük şiir şölenimizin sonuna geldik. Şölen için Edirne’de güzel bir başlangıç yaptık. Aynı gün Gümülcine ve İskece’de devam ettik Ertesi gün Kırcaali’de programımız devam etti.” dedi.

1992 yılında ilk şölenin Bursa’da başladığını ve daha sonra dünyanın farklı şehirlerinde bu şölenleri icra ettiklerini belirten Doğan,  “Bizden sonra da inşallah bu şölen dünyanın her yerinde yapılmaya devam eder. Çin ortalarından Avrupa ortalarına kadar konuşulan, yazılan Türkçenin önümüzdeki yıllarda da şairleri bir araya gelir. Hiçbir dil yaygın coğrafyalarda bu kadar çok yazılmıyor, konuşulmuyor. Bu yaygınlık bir taraftan çok güzel diğer taraftan da ciddi lehçe ve ağız farklarına yol açıyor. Şairler birbirlerini dinlerken zaman zaman tam olarak birbirlerini anlayamıyorlar. Buna bir çözüm bulmuş değiliz.” diye konuştu.

Mimar Sinan gibi büyük bir mimar İslâm tarihinde yoktur

Konuşmasında kültürün bir gelenek olduğunu, bir gelenek oluşturamazsa bunun kültürel bir karşılığı olmayacağını dile getiren D. Mehmet Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyelim ki çok parlak bir faaliyet düzenlediniz ama başka da yapılmadıysa bu kaybolur gider. Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenlerinin en önemli özelliklerinden biri gelenekselleşmesidir. İnşallah iki yıl sonra şölenin on dördüncüsünü  başka bir şehirde icra ederiz. Şölenin Edirne’de yapılması büyük önem taşıyor. Edirne bütün Türk Dünyasının en önemli şehirlerinden biri. Mimarî bakımdan büyük bir şaheseri barındırıyor, herhalde bütün misafirlerimiz Selimiye Camiini görmüştür. Mimar Sinan gibi büyük bir mimar İslâm tarihinde yoktur. Farklı İslâm ülkelerinde dolaştım oraların çoğunda mimari eserlerin mimarları belli değildir. Ama Mimar Sinan gerçek anlamda mimarlık tarihine imza atmıştır. Biz bu vesile ile yurt içinden yurt dışından şölene katılan şairlere Edirne’yi tanıtmış olduk. Türk Dünyası Çin’den Balkanlara kadar zengin bir şiir varlığına sahip. Daha önceki yıllarda başaramadığımız bir şeyi bu sene gerçekleştirdik; Balkanların batısındaki ülkelerden şairler davet ettik.  Bu şiir varlığımızın bir özelliği de geleneksel şiiri devam ettiren şairler ve ülkeler var. Hem gelenek hem geçmiş hem de bugün ve yarına dönük şiirlerin burada seslendirildiğinden hepimizin haberi olmuştur sanırım.”

img_8063.jpg

Şölenin gelenekleri devam etti

Şiir şölenlerinin geleneklerini koruduğunu da ifade eden Doğan konuşmasında şairlere verilen ödüllerle ilgili de şunları belirtti.

Şiir şölenlerimizde üç büyük şair adına  şairimize üç büyük ödül de veriliyor. Bu şiir şöleninde verilecek ödüller için arkadaşlarımızla uzun görüşmeler yaptık. Tabi ki ödüller coğrafi temsil esasına göre düşünülüyor. Bu geniş coğrafya da, coğrafyayı temsil kadar ülkeyi temsili de dikkate almamız gerekiyor. Tüm bunları düşünerek sonuca varmaya gayret ettik.”

Üç büyük ödül sahibini buldu

Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına verilen ve seçici kurul tarafından belirlenen ödül alacak şairlerin isimleri Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Daimi Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan tarafından açıklandı.

Ödül alan şairler; Sehend ödülü; Irak’tan Kerküklü Şair Mehmet Ömer Kazancı’ya verildi. Kazancı’nın ödülünü  Prof. Dr. Rıdvan Canım verdi. Kazakistanlı Şair Şakizade Abdikerimov’a ise Neşatî Dede ödülüne layık görüldü. Abdikerimov’un ödülünü ise şair Osman Özbahçe takdim etti. Üçüncü büyük ödülün sahibi ise Makedonya’dan Leyla Şerif Emin oldu. Ömer Nefî ödülünü alan Emin'e ödülünü İbrahim Ulvi Yavuz verdi.

Büyük Ödüllerin, hem maddi değeri, hem de sanat değeri taşıması gözetiliyor. Bekir Soysal tarafından hazırlanan büyük ödüller, adına ödül verilen şair ve yazarların altın kaplama rölyefleri ile klasik cilt ve süsleme unsurlarının bir kompozisyonu şeklinde tasarlandı.

Programda ayrıca tüm şairlere katılım beratları takdim edildi. Şölen, toplu fotoğraf çekimleri ile sona erdi.

30 farklı ülkeden gelen şairler, yazarlar ve ilim adamları için kültür gezisi de düzenlendi.  Başta, Mimar Sinan’ın ustalık eserim diye nitelediği Selimiye Camii olmak üzere, konuklar Edirne’nin tarihi yerlerini ve eserlerini ziyaret ettiler.

Mahmut Erdemir

img_8047.jpg

Mehmet Ömer Kazancı, Prof. Dr. Rıdvan Canım

img_8054.jpg

Şakizade Abdikerimov, Osman Özbahçe.

img_8060.jpg

Leyla Şerif Emin, İbrahim Ulvi Yavuz.

img_8099-1.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 889 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zebo Mirzayeva: Atayurt24 Ocak 2023 Salı 10:00
  • İdris Ekinci: Sevinç Taslakları21 Ocak 2023 Cumartesi 14:15
  • Kenan Erdoğan: Ne Güzeldir20 Ocak 2023 Cuma 14:53
  • Nazım Payam: Niyazi Mısrî19 Ocak 2023 Perşembe 13:30
  • Leyla Arslal: Tinselin Mitsele Piksellenme Evresi18 Ocak 2023 Çarşamba 14:22
  • Eşrefoğlu Rumî Şiir Faslı: Atakhan Kozhogulov16 Ocak 2023 Pazartesi 17:04
  • Mustafa Muharrem: Lirik Ziyanlar Bahsi13 Ocak 2023 Cuma 12:07
  • İskender Muzbeg: Hergün Ana Dili Günümdür12 Ocak 2023 Perşembe 16:30
  • Maria Mercanka: Ana Dilim11 Ocak 2023 Çarşamba 15:19
  • Mehmet Kurtoğlu: Ömerce08 Ocak 2023 Pazar 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim