• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Özbahçe’nin yeni eseri: “Zarifoğlu İns’teki Yabancı” çıktı

Özbahçe’nin yeni eseri: “Zarifoğlu İns’teki Yabancı” çıktı
Biyografi, şiir, deneme ve söyleşi alanlarında önemli eserleri bulunan şair, yazar Osman Özbahçe, şimdi de peş peşe deneme kitapları yayımlamaya başladı.

“Edebiyatsız Edebiyat” ve “Çevrimdışı”nı 2022 yılında yayımlandığında günümüz edebiyat dünyasının dikkatlerini üzerine çeken Özbahçe şimdi de “Zarifoğlu İns’teki Yabancı” kitabını okuyucuları ile buluşturdu.

Zarifoğlu'nun kendine özgü bir yazım tarzı var, öyküleri de şiirleri gibi imge yüklü, üstü kapalı anlatımlar okuyucuya ilk anlar zor gelse de bir süre sonra keyifle okunan bir metin haline geliyor.

İşte, yazar Osman Özbahçe kitabında; Zarifoğlu’nun Hikayeler kitabı içinde yer alan İns’i kitap incelemesi tadında akıcı ve anlaşılır bir şekilde anlatmakla kalmıyor, adete satır aralarındaki şifrelerini çözerek eserin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.

252 sahifelik kitap; “Önsöz,  İns Destanı, Yabancı, Yabancı Felsefe Özü, Yabancı Doğa, Yabancı Ve Artistçe, Cezayir Güneşi, İns’teki Yabancı, Hakikat Süreci, Fuzuli, Düşünce Adası, Zal Tepesine  Doğru Hakikat Süreci” başlıklarındaki bölümlerden oluşuyor.

Eserlerinde, okuyucu sıkmadan onunla konuşuyormuş gibi doğal ve samimi bir dil kullanan Osman Özbahçe’nin yeni kitabı “Zarifoğlu İns’teki Yabancı” nın arka kapak tanıtım metninde şu ifadeler yer veriliyor:

- Hikâye değeri Türk edebiyatına ışık tutacak niteliktedir

“İns, hakikatin ve hayatın kavranışında dünya edebiyatının seçkin örnekleriyle kıyaslanabilecek bir kitaptır. İnsanın anlamını, hakikatine yabancılaşmasını sorunsallaştırmaktadır. Hikâye değeri Türk edebiyatına ışık tutacak niteliktedir. Zarifoğlu İns'teki Yabancı bu yolda atılmış küçük bir adımdır. Zarifoğlu'nun hikâyeleri insanın varoluş perspektifine yığılan, insanı ve hayatı mümkün kılan hakikatin kavranışı doğrultusunda hikâyelerdir.

 İns, dünya edebiyatının seçkin örnekleriyle metinler arası ilişkiler kuran parodik bir eserdir. Türk destanları, Camus ve yabancı fikri, André Gide Vatikan'ın Zindanları, Franz Kafka Değişim, Hermann Hesse Sidharta, İbn Tufeyl Hay b. Yakzân, Ferîdüddîn Attâr Mantıku't-Tayr ve Bertolt Brecht hikâyeler boyunca yorumlanan başlıca yazar ve eserlerdir.

- “İns” iç dünyadan hareketle insanlığa yolculuğudur.

Özellikle Yabancı ve Mantıku't-Tayr, Zarifoğlu'nun derinlemesine etkileşime girdiği kitaplardır. Zarifoğlu İns'teki Yabancı, hikâyeleri bu etkileşimler merkezinde yorumlamaktadır. “İns”te Camus'nün Yabancı'sı doğrudan, Kafka'nın Değişim'i tersyüz edilmiş bir biçimde yeniden yorumlanmaktadır. “İns”te ve “Zal Tepesi”nde işlenen hakikat süreci Hesse'nin Sidharta'sı, Attâr'ın Mantıku't-Tayr'ı doğrultusunda insanın anlam arayışıdır.

Kendini bulan insan hakikat temelinde insanlıkla buluşacak, varlığı anlam kazanacaktır. “Zal Tepesi” insanın kendine, iç dünyasına, “İns” iç dünyadan hareketle insanlığa yolculuğudur.”

Zarifoğlu İns’teki Yabancı / Osman Özbahçe / Ebabil Kitap Yayıncılık /  Yayın Tarihi: 25.08.2023 /  Sayfa Sayısı:252 / ISBN: 9786257470360

Mahmut Erdemir

 

 

Bu haber toplam 2619 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim