• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kala’nın “İnsanı Aramak” kitabı çıktı

Kala’nın “İnsanı Aramak” kitabı çıktı
“O hâlde insanı aramak ve bulmak, sanki tüm meselelerin özü. Belki de bu sayfalar hepimiz için insanı aramaya ve âlemde var oluşumuzun hikmetini fark etmeye bir dâvettir...”

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Genel Başkan Yardımcısı, akademisyen, yazar Doç. Dr. Muhammed Enes Kala’nın yeni kitabı “İnsanı Aramak” Muhit Kitap Yayınları arasından çıktı.

Ahlâk, insan, siyaset, edebiyat ve din felsefesi üzerine yaptığı araştırmalar, yazdığı eserler ve konuk olduğu söyleşilerle tanınan Kala’nın “Erdem ve Ödev- Batı Ahlak Tarihinin Serencamı” ve “İnsandan Değere Değerden İnsana” kitapları da yayımlandıklarında büyük ilgi görmüştü.

Muhammed Enes Kala eserin girişinde, ‘başlarken’ bölümünde kitabın içeriği hakkında şu ifadelere yer veriyor:

“Biliriz ki insan kendisi için mücadele edip başarırsa, muzaffer; yekdiğeri için mücadele edip başarılı olursa mütâkamil; hem kendisi hem de başkası için mücadele eder, muvaffak olursa muhteşem olurmuş...

Muhteşemlikse hasbilere yaraşırmış...

Dert mayası sert gönlü yumuşatabilir, o gönül de başka nefeslere de yer açtırabilirmiş...

Âlem; zamanın, mekânın ve insanın birbirini hakikat ufkunda tamamlanmasına muhtaçmış...

Sözler, işte bu muhtaçlığı ifşa edebildiğinde, parçalanan ihtiyacın sebebiyet verdiği yaralara merhem olabildiğinde şifaya tutunabilirmiş...

Kaleme bulanan, sadırdan satırlara dökülen kelimelerin şifaya durmasını, şifa olmasını, bizi kıyama kaldırmasını temenni ederim.

Şifâ; düşünce kıyafetine bürünüp gönülleri mayalasın, derdimiz insanlık olsun...”

Eserinde, “insanı, erdemi, inancı, dili, aileyi, zamanı ve mekânı bir araya getirme gayesi güttüğünü ifade eden Kala, kitapta yer alan yazıların “İtibar, Muhit, Mahalle Mektebi, CF ve Temmuz” gibi dergilerde yayımlandığını belirtiyor ve metinlerin yeniden okurları selamlaması için bir araya getirildiğine dikkat çekiyor.

İsrail'in Filistin halkına yönelik insanlık dışı saldırılarının, Dünyanın farklı kıtalarında insan hakları ihlallerinin yoğun bir şekilde devam ettiği bugünlerde okuyucuları ile buluşan “İnsanı Aramak”; kâmil insana neden ihtiyaç duyulduğunu ve nasıl kamil olunurun cevabını veriyor.

Doç. Dr. Muhammed Enes Kala’nın iyi bir alt yapı ve sade bir anlatımla hazırladığı kitap 152 sahife ve 27 ayrı metinden oluşuyor.

Okuyuculara eserin içeriği hakkında bilgi veren arka kapakta da şu ifadelere yer veriliyor:

Âlem, insan içre; insan, âlem içre, hakîkate âşıklar birlikte. Âlem; mekânın ve târihin birbirini hakîkat ufkunda tamamlamasına; insan, beşerî yapısını fark edip, onun üzerinde ve tabiatla selâmet içinde bir hayât küre inşâ etmeye muhtaç. İnsan eksiktir, bu nâkısa koca koca medeniyetlerin membaı olur. Âlem eksiktir, bu eksiklik hilkatin hikmetini gizler.

Hakîkat ufkundan sapmadan, hikmeti murâd ederek, fıtrata sâhip çıkarak, hilkati bozmadan ve nusreti hak ederek bir-arada, dahası birlikte varoluşlarımızı zenginleştirebilecek bir özlem kuşattı rûhumuzu. Ama nasıl? Bunun için öncelikle mahalli, mekâna ve zamanı, târihe dönüştürmenin imkânlarını bulmak gerek. Hepsi mümkün, şâyet insanı bulabilirsek. İnsan varsa, fıtrat vardır, mekân vardır ve târih vardır.

O hâlde insanı aramak ve bulmak, sanki tüm meselelerin özü. Belki de bu sayfalar hepimiz için insanı aramaya ve âlemde var oluşumuzun hikmetini fark etmeye bir dâvettir. Kim bilir? Haydi sayfaları aralamaya ve aramaya…”

İnsanı Aramak / Muhammet Enes Kala / Muhit Kitap Yayınları / Yayın Tarihi: 27.10.2023 / Sayfa Sayısı: 152 / ISBN: 9786257674805

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 2652 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim