• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

D. Mehmet Doğan'dan: 16 Türk cengaveri mi, Tarihî merasim kıt’ası mı?

D. Mehmet Doğan'dan: 16 Türk cengaveri mi, Tarihî merasim kıt’ası mı?
An­ka­ra Beş­te­pe­’de in­şa edi­len ye­ni Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Sa­ra­yı gün­lük ko­nu­la­rı­mız ara­sın­da yer al­ma­ya de­vam edi­yor.

An­ka­ra Beş­te­pe­’de in­şa edi­len ye­ni Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Sa­ra­yı gün­lük ko­nu­la­rı­mız ara­sın­da yer al­ma­ya de­vam edi­yor. Bun­da şa­şı­la­cak bir du­rum yok. Tür­ki­ye­’de bir şey­ler de­ği­şi­yor, ye­ni­den ta­nım­la­nı­yor; bu de­ği­şim­le bir­lik­te ye­ni uy­gu­la­ma­lar or­ta­ya çı­kı­yor. 

Ye­ni Cum­hur­baş­kan­lı­ğı sa­ra­yın­da pro­to­kol-teş­ri­fat uy­gu­la­ma­la­rın­da­ki de­ği­şik­lik dik­kat çek­me­ye­cek gi­bi de­ğil. Epey za­man­dır cum­hur­baş­kan­la­rı mi­sa­fir­le­ri­ni ha­va ala­nın­da kar­şı­la­mı­yor ve Çan­ka­ya­’nın eğim­li ara­zi­sin­de bu iş ya­pıl­ma­ya ça­lı­şı­lı­yor­du. Şim­di da­ha ge­niş dış ve iç me­kân­da kar­şı­la­ma tö­ren­le­ri dü­zen­le­ni­yor. 

Bu kar­şı­la­ma-uğur­la­ma­lar “16 Türk dev­le­ti­” ef­sa­ne­si­ni ye­ni­den gün­de­mi­mi­ze ta­şı­dı. Fi­lis­tin Dev­let Baş­ka­nı ile Cum­hur­baş­ka­nı­mız el sı­kı­şır­ken ar­ka mer­di­ven­de sa­vaş zırh­la­rı­na bü­rün­müş cen­ga­ver­ler dik­kat­ten kaç­ma­dı. Gü­ya 16 cen­ga­ve­rin her bi­ri es­ki bir Türk dev­le­ti­ni tem­sil edi­yor­muş!

Bu gü­ne ka­dar Cum­hur­baş­kan­lı­ğı for­sun­da­ki gü­neş­ten çı­kan 16 huz­me ile 16 yıl­dı­zın “16 Türk dev­le­ti­”ne işa­ret et­ti­ği söy­le­ni­yor­du. Oy­sa, bu fors ilk kul­la­nıl­dı­ğın­da 20 huz­me­li imiş. De­mek ki, Mus­ta­fa Ke­ma­l’­in 16 Türk dev­le­ti gi­bi bir ta­sav­vu­ru yok. 1978’de huz­me­ler ve yıl­dız­lar 16’ya in­di­ril­miş her dev­le­te bir adet ol­mak he­sa­bıy­la...

Mi­lat­tan ön­ce 200’lü yı­la­rın Bü­yük Hun İm­pa­ra­tor­lu­ğun­dan, 1300’lü yıl­lar­da ku­ru­lan Os­man­lı İm­pa­ra­tor­lu­ğu­’na 16 dev­let...

Os­man­lı­’nın ra­ki­bi olan önem­li ba­zı dev­let­ler bu lis­te­de yok. Me­se­la, Os­man­lı dün­ya­nın 1. Gü­cü ol­ma­dan ön­ce en güç­lü dev­let olan Mem­lûk Dev­le­ti yok ki, o dev­le­te za­ma­nın­da “Dev­let-it Tür­kiy­ye­” de­ni­lir­miş! Ak­ko­yun­lu, Ka­ra­ko­yun­lu, Sa­fe­vi dev­let­le­ri de lis­te­de yer al­ma­yan Os­man­lı ile ay­nı dö­nem­ler­de ya­şa­mış, fa­kat Os­man­lı­ya mağ­lub ol­muş dev­let­ler. Bu dev­let­ler lis­te­si ka­bar­tı­la­bi­lir, çok da önem­li de­ğil! 

Dev­le­t’­in böy­le bir ta­ri­hî geç­mi­şi sa­hip­len­me­si as­la ilk Cum­hu­ri­yet dö­ne­mi­nin işi de­ğil, son­ra­dan ih­das edil­miş. Şim­di bu dev­let­le­ri ışın­lar­dan ve­ya yıl­dız­lar­dan öte­ye ta­şı­yıp bi­rer as­ker­le tem­sil et­tir­mek bi­zim pek alı­şık ol­ma­dı­ğı­mız bir mü­sa­me­re­yi an­dı­rı­yor. Za­ten Os­man­lı ön­ce­si dev­let­le­rin kı­lık kı­ya­fet­le­ri ile il­gi­li çok faz­la bil­gi ve bel­ge, he­le re­sim bul­mak da ne­re­dey­se im­kân­sız. Yap ya­kış­tır usu­lü kı­ya­fet­ler ha­zır­lan­mış. Ne­re­dey­se hep­si zırh­lı, miğ­fer­li, mü­sel­lah cen­ga­ver­ler!

Ne­den es­ki dev­let­le­ri­mi­zi böy­le tem­sil edi­yo­ruz? Ta­bi­î bir ta­raf­ta, as­ke­rî bir tö­ren var­ken, böy­le dü­şün­mek de müm­kün. Dün­ya­nın kök­lü dev­let­le­ri­nin baş­kan­la­rı (kral­la­rı, cum­hur­baş­kan­la­rı) mi­sa­fir­le­ri­ni ta­ri­hî at­mos­fer­ler­de, ta­ri­hî kı­t’­alar­la kar­şı­lı­yor­lar. Hat­ta İn­gil­te­re­’de at­la­rın çek­ti­ği ara­ba­lar­la tö­ren ya­pı­lı­yor. Bu­nun se­be­bi ne ola­bi­lir? Bu­gün­kü kı­ya­fet­le­ri­miz sı­ra­dan. Es­ki kı­ya­fet­ler renk­li, çe­şit­li ve ih­ti­şam­lı. Böy­le­ce hem dev­let kök­lü geç­mi­şi­ne atıf ya­pı­yor, hem de gü­zel gö­rün­tü­ler oluş­ma­sı­nı sağ­lı­yor.

16 cen­ga­ver­li kar­şı­la­ma­lar­da­ki sı­kın­tı şu: 16 hey­bet­li ve zırh­lı adam da ol­sa, o ge­niş me­kân­da is­te­ni­len et­ki sağ­la­na­maz. Bu­nun doğ­ru­su, bir ta­ri­hî me­ra­sim kı­t’­ası­nın oluş­tu­rul­ma­sı­dır. Bü­tün Türk dev­let­le­ri­nin tem­si­lin­den çok, on­la­rı tem­si­len Os­man­lı geç­mi­şin­den esin­le­nen bir mer­sim kı­t’­ası ha­zır­la­na­bi­lir. Bu­nun at­lı bir kı­t’­a ol­ma­sı ter­cih edi­lir. Bu mak­sat­la Os­man­lı kla­sik ça­ğı­nın kı­ya­fet­le­rin­den ya­rar­la­nı­la­bi­le­ce­ği gi­bi, son dö­nem Os­man­lı kı­ya­fet­le­ri de esas alı­na­bi­lir. Sa­nı­yo­rum, bu iş­le­rin dü­şü­nül­me­si, ta­sar­lan­ma­sı ve uy­gu­lan­ma­sı sü­reç­le­ri çok kı­sa tu­tul­muş, ye­te­rin­ce sı­na­ma ya­pıl­ma­dan uy­gu­lan­mış. Eh o za­man da mü­sa­me­re olu­yor!

Bir de me­ra­sim­de “Di­ri­li­ş” mar­şı ça­lın­mış!

De­vir kö­tü; her şey rek­la­ma âlet edi­li­yor! Ma­lûm dev­let te­le­viz­yo­nun­da da ol­sa, de­vam eden bir di­zi var! Bu di­zi­nin mü­zi­ği­nin böy­le bir tö­ren­de ça­lın­ma­sı­nın rek­lam­dan baş­ka ne ama­cı ola­bi­lir? Yok­sa marş yok­su­nu bir ül­ke­de mi ya­şı­yo­ruz? 

An­ka­ra­’ya kü­tüp­ha­ne müj­de­si!

An­ka­ra bü­yük­şe­hir be­le­di­ye­si çey­rek asır­dır ki­tap ve kü­tüp­ha­ne aler­ji­si olan bir yö­ne­ti­ci ta­ra­fın­dan yö­ne­til­di­ği için, baş­ken­tin şa­nı­na ya­kı­şır bir kü­tüp­ha­ne­si yok. Mil­li Kü­tüp­ha­ne­’yi say­mı­yo­ruz, o fark­lı sta­tü­de bir ku­rum. Bil­di­ğim ka­da­rıy­la bü­tün ko­lek­si­yo­nu 1 mil­yon ci­va­rın­da. Şim­di Cum­hur­baş­kan­lı­ğı kül­li­ye­sin­de Tür­ki­ye'de­ki 196 üni­ver­si­te kü­tüp­ha­ne­si­nin dört­te bi­ri­ne denk ola­cak ko­lek­si­yo­na sa­hip bir kü­tüp­ha­ne ku­ru­la­cak­mış: 4 mil­yon mev­cut­lu! Ta­bi­i se­vin­di­ri­ci bir ha­ber. Bu ha­ber­de­ki sı­kın­tı bil­gi ye­ter­siz­li­ği­… AB­D’­de­ki Har­vard Üni­ver­si­te­si­’nin 16 mil­yon ki­tap­lık ko­lek­si­yon­la en zen­gin kü­tüp­ha­ne­si ol­du­ğu, bu­nun da ta­bi­i ola­rak uzun bir sü­reç için­de oluş­tu­ğu. Böy­le ba­kı­lır­sa, şu an­da 4 mil­yon ki­tap­lı bir kü­tüp­ha­ne oluş­tur­mak ola­ğa­nüs­tü! Her­hal­de bir hay­li mas­raf edi­le­cek. Ki­ta­ba ya­pı­lan mas­raf as­la is­raf ol­maz! (Be­le­di­ye An­ka­par­k’­a ıs­mar­la­dı­ğı oyun­cak­la­rın bir kıs­mın­dan vaz­geç­se me­se­le hal­lo­lur!)

Ge­le­lim işin esa­sı­na: Dün­ya­nın en zen­gin kü­tüp­ha­ne­si ola­rak ABD Kon­gre Kü­tüp­ha­ne­si bi­li­nir. Ko­lek­si­yo­nun­da 470 dil­de, 29 mil­yon­dan faz­la ki­tap var­mış. Ay­rı­ca yaz­ma­lar, ga­ze­te ve der­gi ko­lek­si­yon­la­rı, bel­ge ar­şi­vi vs. Büt­çe­si­ne gir­me­ye­lim de kaç ki­şi ça­lı­şı­yor, onu kay­de­de­lim: 3691. Bu sa­yı muh­te­me­len bi­zim Kül­tür Ba­kan­lı­ğı­’nın bü­tün ül­ke­ye ya­yıl­mış kü­tüp­ha­ne­le­rin­de­ki ça­lı­şan­lar­dan faz­la­dır! 

 

Vahdet, 21.01.2015 

 

Bu haber toplam 674 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim