• İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Delilsiz Soykırım!

D. Mehmet Doğan'dan: Delilsiz Soykırım!
Tür­ki­ye­’de fi­kir hür­ri­ye­ti, ifa­de ve ba­sın hür­ri­ye­ti ko­nu­sun­da sı­kın­tı­lar ol­du­ğu, bas­kı­la­rın art­tı­ğı söy­le­nip du­ru­yor...

 

İnan­dı­rı­cı bel­ge­ler, bil­gi­ler var­sa, biz de “e­ve­t” di­ye­lim. Me­se­la, Tür­ki­ye öy­le bir ül­ke ki, Ağ­rı olay­la­rı sı­ra­sın­da te­rör ör­gü­tü­nün İs­tan­bu­l’­da ba­sı­lan ga­ze­te­sin­de or­du­muz için “sö­mür­ge­ci Türk or­du­su­” de­ni­le­bi­li­yor... Pa­pa “soy­kı­rı­m” de­di di­ye aya­ğa kal­kı­yo­ruz ama İs­tan­bu­l’­da “Er­me­ni soy­kı­rı­mı­nı an­ma gü­nü­” dü­zen­le­ne­bi­li­yor.

Bun­lar “hür­ri­ye­t” mi? 

Bun­lar nor­mal şart­lar­da hür­ri­ye­ti aşan du­rum­lar! Bun­lar dü­pe­düz sal­dır­gan­lık! Tür­ki­ye­’de hat­ta “sal­dır­gan­lık hür­ri­ye­ti­” var!

Siz Er­me­nis­ta­n’­da, “1. Dün­ya Sa­va­şı sı­ra­sın­da Er­me­ni ko­mi­ta­cı­la­rı ta­ra­fın­dan kat­le­di­len Müs­lü­man­lar ve­ya Türk­le­r”­le il­gi­li bir top­lan­tı ya­pa­bi­lir mi­si­niz? Bu­nun sö­zü­nü et­me­niz bi­le müm­kün de­ğil! Av­ru­pa­’nın ba­zı ül­ke­le­ri “Er­me­ni soy­kı­rı­mı yo­k” de­me hür­ri­ye­ti­ni bi­le or­ta­dan kal­dır­dı!

Soy­kı­rı­mı doğ­ru­la­ya­cak de­lil var mı pe­ki? 

Ol­sa idi, Mon­dros Mü­ta­re­ke­si­’n­den son­ra İs­tan­bul dâ­hil Tür­ki­ye­’nin bir­çok böl­ge­si­ni iş­gal eden İti­laf Dev­let­le­ri yet­ki­li­le­ri bu­nu or­ta­ya dö­ker­di. Mah­ke­me­ler kur­dur­du­lar, yar­gı­la­ma­lar yap­tır­dı­lar, ce­za­lar ver­dir­di­ler, as­tı­lar kes­ti­ler, fa­kat “kat­li­am” ya­ni soy­kı­rım de­li­li bu­la­ma­dı­lar. 

Ame­ri­ka­lı sa­vaş ta­rih­çi­si Ed­ward J. Erick­son Türk­çe’­ye “Os­man­lı­lar ve Er­me­ni­le­r” adıy­la çev­ri­len ki­ta­bın­da ko­nu­yu eni­ne bo­yu­na in­ce­li­yor. De­rin Ta­ri­h’­in Ni­san sa­yı­sın­da yer alan özet ger­çek­ten ik­na edi­ci. Teh­cir/zo­run­lu göç­le il­gi­li tez­le­ri ele alı­nı­yor. “Ne­den ya­pıl­mış ola­bi­lir?” so­ru­su­nun ce­va­bı ara­nı­yor. 

İlk ak­la ge­len ih­ti­mal Ana­do­lu­’nun et­nik ba­kım­dan tek tür­leş­ti­ril­me­si. Ya­ni Er­me­ni­le­ri ya­şa­dık­la­rı yer­ler­den sü­re­rek bu­ra­la­rı Türk­ler­le, Müs­lü­man­lar­la is­kân et­me­k… Ya­zar, “di­ye­lim ki doğ­ru, öy­ley­se teh­cir 1915 kı­şın­da ne­den dur­du­rul­du?” so­ru­su­nu so­ru­yor. Ay­rı­ca bi­li­yo­ruz ki, böl­ge­nin is­kâ­nı için hiç bir şey ya­pıl­ma­mış­tır. İkin­ci tez, im­ha kas­tı. Er­me­ni­le­ri kül­li­yen im­ha et­mek­le il­gi­li hiç bir sa­hih ka­nıt ol­ma­dı­ğı­nı ya­zar or­ta­ya ko­yu­yor. Do­ğu­da Müs­lü­man­la­rı kat­le­den ko­mi­ta­cı­la­ra mi­sil­le­me için teh­ci­re baş­vu­rul­ma­sı­nın da ge­rek­çe ola­ma­ya­ca­ğı­nı söy­lü­yor. Dev­let em­ni­ye­ti­ni sağ­la­mak dü­şün­ce­si­nin ve Er­me­ni ayak­lan­ma­sı­nın teh­ci­re ge­rek­çe ola­bi­le­ce­ği­ni fa­kat bu­nun da ye­te­rin­ce inan­dı­rı­cı ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­tik­ten son­ra, asıl se­be­bin “Os­man­lı si­ya­se­tin­de is­ya­na kar­şı koy­ma ko­nu­sun­da ra­di­kal­leş­me­” ola­bi­le­ce­ği­ni be­lir­ti­yor. 

Teh­cir­le­rin, hız­la yük­se­len ve kas­ten ta­sar­lan­mış böl­ge­sel is­ya­na kar­şı koy­ma ha­re­kât­la­rı­nın bir so­nu­cu ol­du­ğu­nu, bu­na kar­şı­lık Do­nald Blox­ha­m’­ın Er­me­ni­le­rin top­lu im­ha­sı­na da­ir ev­vel­ce plan­lan­mış her han­gi bir ka­rar ol­ma­dı­ğı gö­rü­şü­ne ka­tıl­dı­ğı­nı ifa­de edi­yor.

İt­ti­hat­çı­la­rın üç bü­yü­ğün­den Ce­mal Pa­şa­’nın yer­le­rin­den edil­miş Er­me­ni­le­rin ha­yat­la­rı­nı ve mük­le­ri­ni ko­ru­mak için her yo­lu de­ne­me­si­nin, teh­cir es­na­sın­da ve aka­bin­de ön­ce­den ta­sar­lan­mış, dev­let des­tek­li bir im­ha kav­ra­mı­nın kül­li­yen meş­kuk ha­le ge­tir­di­ği­ni be­lir­ti­yor. 

Ya­zar, “Er­me­ni teh­cir­le­ri hu­su­sun­da sa­hip ol­du­ğum so­nuç­la­ra na­sıl ulaş­tı­ğım hak­kın­da da bir izah ge­tir­me­li­yim. Ve il­kin 20 yıl bo­yun­ca ka­fa­mı ka­rış­tı­ran ra­hat­sız edi­ci so­ru­la­rı oku­run da dik­ka­te al­ma­sı­nı is­ti­yo­rum. Bu so­ru­lar: Ni­çin su­çun iş­len­di­ği­ni gös­te­ren su gö­tür­mez bir de­lil yok? Bu­gün hiç­bir yer­de, ne Er­me­ni­le­ri im­ha et­mek için ne de on­la­rı ide­olo­jik ve­ya si­ya­si se­bep­ler­den do­la­yı teh­cir et­mek için bir emir bu­lun­du­ğu­nu gös­te­ren hiç­bir sa­hi­ci de­lil mev­cut de­ğil. Kı­sa­ca­sı bu hu­sus­la­rı açık­la­yan res­mi bel­gi yok­tur ve ‘ne­de­n’ di­ye sor­ma­lı­yız.”

Ya­zar Os­man­lı ar­şi­vi açık tu­tu­lur­ken Er­me­nis­tan ar­şi­vi­nin ne­den ka­pa­lı ol­du­ğu­nu da so­ru­yor...

100 yıl son­ra ha­ki­kat ara­yan Er­me­ni­ler var mı? On­la­ra bi­zim ar­şi­vi­miz açık, bu­yur­sun­lar. Ama bir ce­sa­ret gös­te­rip ken­di ar­şiv­le­ri­nin açıl­ma­sı için bir “Dur-De­” ini­si­ya­ti­fi baş­lat­sın­lar...

Pe­ki, Er­me­ni­le­rin ha­yat­la­rı­nı ve mülk­le­ri­ni ko­ru­mak için her yo­lu de­ne­yen Ce­mal Pa­şa­’nın akı­be­ti ne ol­du? 

Mü­ta­re­ke ön­ce­si yurt­dı­şı­na çık­mış olan Ce­mal Pa­şa Tif­li­s’­te, Tür­ki­ye'ye dön­me­ye ha­zır­la­nır­ken Ka­ra­kin La­la­yan ve Ser­go Var­tan­yan ad­lı iki Er­me­ni ko­mi­ta­cı ta­ra­fın­dan 21 Tem­muz 1922'de kat­le­dil­di!

Böy­le­ce mü­kâ­fa­tı­nı al­dı!

Vahdet

 

Bu haber toplam 477 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim