• İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Diyanet Nasıl Kapatılır?

D. Mehmet Doğan'dan: Diyanet Nasıl Kapatılır?
Di­ya­ne­t’­in ka­pa­tıl­ma­sı ko­nu­su gün­dem­den düş­mez. Açıl­dı­ğı za­man da Di­ya­ne­t’­i ge­rek­siz gö­ren­ler var­dı!

Za­ru­ret ol­ma­sa, Di­ya­net ol­maz­dı!

Cum­hu­ri­yet ku­rul­duk­tan bir sü­re son­ra Hi­la­fet kal­dı­rıl­dı. Za­ten bu ko­nu­lar­da mu­ta­ba­kat ha­sıl ol­muş­tu. Halk ve­ya ay­dın­lar ara­sın­da mı? Ha­yır Cum­hu­ri­ye­ti ku­ran­lar­la İn­gi­liz hü­kü­me­ti ara­sın­da! İn­gi­liz­ler hi­la­fe­tin bil­has­sa bü­yük Müs­lü­man nü­fu­sa sa­hip Hin­dis­tan gi­bi ül­ke­ler­de­ki pres­ti­jin­den çe­ki­ni­yor­lar­dı. Ni­te­kim Mil­lî Mü­ca­de­le sı­ra­sın­da Hin­dis­tan Hi­la­fet Ko­mi­te­si­’nin cid­di yar­dım­la­rı gö­rül­dü. Bu­nu sa­de­ce pa­ra yar­dı­mı ola­rak gör­me­me­li, ay­nı za­man­da İn­gi­liz hü­kü­me­ti­ne ya­pı­lan bas­kı­la­rı da he­sa­ba kat­ma­lı­dır. 

Hi­la­fet Mil­lî Mü­ca­de­le­’nin is­ti­nat/da­ya­nak nok­ta­sı idi, za­fer­den son­ra İs­lâm dün­ya­sı­nın ümid nok­ta­sı ol­du. Bu­nu Ke­mal Pa­şa biz­zat ifa­de et­miş­tir. 

Hin­dis­ta­n’­ın is­tik­lâl mü­ca­de­le­si sü­re­cin­de Hi­la­fet Ko­mi­te­si­’nin bü­yük pa­yı var. Hi­la­fet kal­dı­rı­la­na ka­dar Hin­dis­ta­n’­da Hi­la­fet Ko­mi­te­si­’nin mü­ca­de­le­si Gan­di ve Hin­du­lar ta­ra­fın­dan da des­tek­le­ni­yor­du. Hi­la­fet kalk­tı, or­tak­lık bo­zul­du! Da­ha doğ­ru­su, Hin­dis­tan Müs­lü­man­la­rı ma­ne­vî da­ya­nak­la­rı­nı kay­bet­ti­ler; atıf mer­kez­le­ri çö­ker­til­di. An­ka­ra­’nın bu ka­ra­rı­na ina­na­ma­dı­lar, tem­sil­ci gön­de­rip ge­ri alın­ma­sı­nı is­te­di­ler...

Hi­la­fet kal­dı­rı­lın­ca, Ev­kaf ve Şe­r’­iye Ve­kâ­le­ti de il­ga edil­di. Ye­ri­ne Di­ya­net İş­le­ri Ri­ya­se­ti ku­rul­du. İlk re­is ola­rak da Mil­lî Mü­ca­de­le sı­ra­sın­da An­ka­ra Müf­tü­sü olan Ri­fat Bö­rek­çi ta­yin edil­di. Ri­fat Ho­ca, An­ka­ra­’nın Mil­lî Mü­ca­de­le­’ye yar­dı­mı­nın ki­lit isim­le­rin­den bi­ri idi. Ke­mal Pa­şa­’nın gü­ven duy­du­ğu bir şa­hıs ola­rak Ri­ya­set gö­re­vi ona tev­di edil­di. 
Pa­şa bu gü­ve­ni­ni 1930’da bir da­ha te­yid et­ti: Ser­best Fır­ka tec­rü­be­sin­den son­ra Ri­fat Ho­ca­’ya Di­ya­net Re­is­li­ği üze­rin­de kal­mak kay­dıy­la par­ti­si­nin (CHP) An­ka­ra il baş­ka­nı yap­tı!

“Di­ya­net ve la­ik­li­k” ko­nu­su gün­de­me     ge­ti­ri­lir­ken bu geç­mi­şi göz­den uzak tut­ma­mak ge­re­ki­yor! Ri­fat Ho­ca­’nın CHP’­nin ba­şa­ra­sı için ya­yın­la­dı­ğı ge­nel­ge­ler Cum­hu­ri­yet Ar­şi­vi­’n­de mev­cut!

Di­ya­ne­t’­in za­ru­re­ten ku­rul­ma­sı, med­re­se­le­rin ka­pa­tıl­ma­sı üze­ri­ne imam ha­tip mek­tep­le­ri­nin ve İla­hi­yat Fa­kül­te­si­’nin açıl­ma­sı ile pa­ra­lel­dir. Bu iki öğ­re­tim ku­ru­mu da 1930’lar­da ka­pa­tıl­dı. Ge­rek­çe: Ta­lep yok!

Din öğ­re­ti­mi ta­ma­men or­ta­dan kal­dı­rı­lı­yor ve Di­ya­net İş­le­ri bu ko­nu­da bir şey söy­le­ye­mi­yor! Bu­na mu­ka­bil Di­ya­net Re­isi’­nin si­ya­set ko­nu­sun­da ko­nuş­ma­sı nor­mal kar­şı­la­nı­yor!

Cum­hu­ri­ye­t’­in ba­şın­da Di­ya­net bir din bü­rok­ra­si­si oluş­tur­mak için ku­rul­ma­dı, ala­nın zap­tu­rapt al­tı­na alın­ma­sı esas­tı. Din adam­la­rı­nın ma­aş­la­rı­nı va­kıf­lar ve­ri­yor­du. Bu­nun cid­di zor­luk­la­rı ol­du­ğu ha­tır­dan çı­ka­rıl­ma­ma­lı. Ho­ca­la­ra ya­pı­lan bas­kı­nın bu ta­ra­fı­nı da dü­şün­mek lâ­zım. Bu sis­tem kör to­pal 1960’la­ra ka­dar gel­di. Bu dö­nem­de kad­ro­lu imam­lık yay­gın­laş­tı­rıl­ma­ya baş­lan­dı. Ger­çek an­lam­da din bü­rok­ra­si­si 1970’ler­de or­ta­ya çık­tı. Mev­cut ik­ti­dar Di­ya­ne­t’­i 70 bin­ler­de al­dı, ga­li­ba kad­ro 12 yıl bo­yun­ca iki ka­tı­na çık­tı. 

Di­nin dev­let hiz­me­ti ola­rak gö­rül­me­si cid­di ic­ti­had ge­rek­ti­ren bir ko­nu. Her hal­de ko­nu­nun bu ta­raf­la­rı­nı Di­ya­net İş­le­ri Re­is­li­ği ya­pan şah­si­yet­ler eni­ne bo­yu­na dü­şün­müş­tür. 

Di­ya­net şim­di bir an­lam­da al­tın dev­ri­ni ya­şı­yor. Güç­lü bir bü­rok­ra­si din hiz­met­le­ri­ni yü­rü­tü­yor. Şek­len böy­le gö­rü­nü­yor. Fa­kat di­ni he­ye­ca­nın ay­nı şe­kil­de sey­ret­ti­ği­ni söy­le­mek ko­lay de­ğil. Ho­ca­la­rın va­zi­fe­le­ri­ni iba­det aş­kıy­la de­ğil, res­mî iş ola­rak yap­ma­la­rı he­ye­can kay­bı­nın asıl se­be­bi ola­rak gö­rül­me­li. Tür­ki­ye­’de di­ni he­ye­ca­nı bes­le­yen en önem­li fa­ali­yet alan­la­rın­dan bi­ri­si ca­mi ya­pı­mı idi. 1950’ler­den iti­ba­ren halk ta­ra­fın­dan çok sa­yı­da ca­mi yap­tır­ma der­ne­ği ku­rul­du. Bin­ler­ce ca­mi hal­kın des­te­ği ile za­man za­man dev­le­tin kös­te­ği­ne rağ­men in­şa edil­di. Bu­nun di­nî he­ye­ca­nı ayak­ta tut­tu­ğu­nu gör­mek için, bu­gün bü­yük kay­nak­lar kul­la­nı­la­rak şu ve­ya bu şe­kil­de ya­pı­lı­ve­ren ca­mi­le­re bak­mak ye­ter­li­dir. 

Di­ya­ne­t’­te özün yi­ti­ril­me­si ve he­ye­can kay­bı, son­ra­dan ih­das edil­miş olan Kut­lu Do­ğum haf­ta­sın­da so­mut ör­nek­ler­le gö­zü­mü­zün önü­ne ge­li­yor. Mev­lid yüz­ler­ce yıl­dır ge­le­nek­sel ola­rak ic­ra edi­len ve ede­bi­ya­tı ve mu­sı­ki­siy­le hal­kı et­ki­le­yen bir tarz iken, Kut­lu Do­ğum mo­dern bir ara­yış ola­rak bel­li bir çer­çe­ve­ye otur­tu­la­ma­dı. 

Di­ya­net İş­le­ri el­bet­te Dev­le­t’­in baş­tan so­na be­lir­le­di­ği bir ku­rum ol­ma­dan da var ola­bi­lir. Hat­ta doğ­ru­su da bu­dur. Fa­kat bu­nun ya­pı­lan­dı­rıl­ma­sı­nın ko­lay ol­ma­dı­ğı­na ha­tır­dan çı­kar­ma­mak ge­re­ki­yor. 

Son söz: Di­ya­ne­t’­i hiç­bir si­ya­si ira­de ka­pat­maz/ka­pa­ta­maz, an­cak bü­rok­ra­tik ya­pı­lan­ma et­ki­si­ni sı­nır­lar, şu sı­ra­lar ya­şa­nan bu­…

Vahdet

Bu haber toplam 764 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim